Strmoglavi pad na kraju nedelje - ogroman minus

Domaće tržište akcija protekle sedmice zabeležilo je pad od 2,9 odsto na 717,8 poena, mereno indeksom Belex15.

Srbija

Izvor: Wise broker

Ponedeljak, 29.05.2017.

10:01

Strmoglavi pad na kraju nedelje - ogroman minus
Foto: Thinkstock

Tom padu je najviše dopronelo trgovanje od petka kada je ovaj berzanski pokazatelj zabeležio najveći dnevni pad u poslednjih nekoliko godina. Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je 823,7 miliona dinara (6,7 miliona evra), uz ponovnu dominaciju državnih obveznica.

Najprometnija akcija na tržištu ponovo je bio Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 54,7 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.500 dinara. Akcijama ove kompanije intezivno se trguje od početka godine, nakon što je njen drugi po veličini akcionar, firma Napred Razvoj, istakao ozbiljne namere za preuzimanje kontrolnog paketa akcija. Skupština akcionara, na kojoj će se glasati i o poverenju aktuelnoj upravi, biće održana 8. juna, dok se od petka akcijama ove kompanije trguje bez prava na dividendu i učešća na skupštini.

Među prometnijim hartijama protekle sedmice bio je Impol Seval (IMPL) koji je registrovao promet od 18,7 miliona dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 3.400-3.430 dinara. Akcije ove kompanije, koja je protekle godine bila najveći dobitnik na berzi, nedelju su okončale u neznatnom plusu na 3.356 dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) spustila se proteke sedmice na 736 dinara uz promet od 15 miliona dinara, pre svega usled pada cene sirove nafte potkraj nedelje. Uprava kompanije je zakazala redovnu skupštinu akcionara za 27. jun, a ponovo je predloženo da se akcionarima na ime dividende dodeli 25 procenata prošlogodišnje dobiti. Akcionarima će tako pripasti bruto iznos od 24,66 dinara po akciji što daje dividendni prinos od 3,4 odsto.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) se spustio u petak na 1.257 dinara, što je njegova najniža vrednost u poslednjih meces i po dana, faktički od objave velikog interesovanja za koncesiju ove kompanije. Aerodrom je pao u sedmici 3,8 odsto na 1.257 dinara, a uprava kompanije je izvestila da je dobar poslovni trend u tekućoj godini nastavljen i tokom aprila. Kompanija je u periodu januar-april zabeležila dobit od 831,7 miliona dinara što je za 21 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Oštar pad registrovala je i Galenika Fitofarmacija (FITO) koja se u petak spustila na nivo od 2.600 dinara, uknjiživši sedmični minus od 3,7 procenata. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 7,5 miliona dinara. Negativan trend registrovala je i Komercijalna banka (KMBN) koja je u nedelji oslabila 3,4 odsto na 1.805 dinara. Proteklih pet trgovačkih dana ova najveća domaća banka pod kontrolom države registrovala je nešto življu investicionu aktivnost nego inače, a najveći deo prometa ostvaren je na nivou od 1.820 dinara.

Tehnološke akcije vodile Wall Street do novih rekorda

Glavni američki berzanski pokazatelji zabeležili su rast na nedeljnom nivou, dok su u petak registrovane nevelike promene vrednosti. Dow Jones je u sedmici za nama uvećao vrednost za 1,3 odsto, a na kraju trgovanja u petak vredeo je 21.080,3 poena, prevashodno zahvaljujući rastu akcija Walt Disney-ja. S&P 500 registrovao je nedeljni skok od 1,4 odsto na 2.415,8 poena, dok je Nasdaq porastao 2,1 odsto na 6.210,2 poena. Od ekonomskih objava u fokusu je bio izveštaj o kvartalnom BDP-u Amerike.

U prvom kvartalu američki BDP porastao je za 1,2 odsto na godišnjem nivou, a, iako je američka vlada povisila procenu rasta, očit je znatno slabiji tempo rasta u odnosu na kraj prethodne godine, kada je ekonomija rasla stopom 2,1 odsto. Nakon razočaranja investitora povodom odluke članica OPEC-a o produženju smanjenja proizvodnje, i velikog pada vrednosti, nafta je u petak delimično nadoknadila prethodne gubitke. Američki WTI nedelju je okončao na 49,9 dolara, dok je evropski reper Brent dostigao vrednost od 52,3 dolara.

Evropske berze zabeležile su mešovite rezultate na kraju trgovanja u petak – britanski FTSE registrovao je rast od 0,4 odsto na 7.547,6 poena, dok na sedmičnom nivou ovaj pokazatelj beleži oporavak od jedan odsto. Skroman nedeljni rast od 0,2 odsto registrovao je francuski CAC, koji je u petak vredeo 5.336,6 poena, dok je nemački DAX skliznuo 0,3 odsto na nedeljnom nivou, a na zatvaranju sesije u petak vredeo je 12.602,2 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: