"Srbija povoljno okruženje za strane investicije"

Cilj vlade Srbije je stvaranje privlačnog i sigurnog ambijenta i određivanje institucija koje će pratiti investitore i pružati podršku u realizaciji investcija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.05.2017.

16:51

Foto: Thinkstock

To je rekao je državani sekretar u Ministarstvu privrede, Milun Trivunac.

On je na međunarodnom skupu "Bečki ekonomski razgovori-beogradski sastanak", koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES) rekao, da je do sada u Srbiju pristiglo preko 1, 9 milijardi stranih investicija.

Od 2015. do danas zahvaljujući podsticajima koje dajemo investitorima imamo projekte vredne 470 miliona evra, koji će zaposliti 28.000 ljudi”, rekao je Trivunac na drugom panelu Istraživanje regionalnih investicionih mogućnosti.

On je dodao da je najbolji dokaz povoljnih uslova za investiture u Srbiji činjenica da investitori zapošljavaju i više radnika nego što je predviđeno ugovorom, kao i da većina njih reinvestira u Srbiju.

Bavimo se i državnim preduzećima i preduzećima koji su predmet nasleđa prošlosti i koja prolaze kroz proces privatizacije. Od 226 preduzeća koji su bili u portfoliju danas ih imamo 154”, naveo je Trivunac.

On je rekao da se traže rešenja između ostalog za RTB Bor i Galeniku, kao i da je jedna od najuspešnijih privatizacija bila privatizacija Zzelezare Smederevo koja je sa 120 miliona evra bila jedna od najvećih gubitaša.

Makroekonomski okvir je krvna slika koju svaki investitor proverava, i tu mislim pre svega na budžetsku sliku. To je nešto gde smo na dobrom putu, sad ide teži deo restrukturiranje većih javnih preduzeća, gde je najveći izazov sam javni sektor”, istakao je Trivunac.

On je zaključio da Ministarstvo privrede radi i na razvoju zdrave privrede, odnosno bavi se pitanjem malih i srednjih preduzeća kojima se država manje bavi, jer je opterećena preduzećima čiji je vlasnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: