Mali: 5 zainteresovanih za Vinču, biće i gasa

Grad Beograd objavio je javni poziv za podnošenje konačnih ponuda za realizaciju projekta deponije u Vinči, a koje će biti otvorene 6. jula ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

10:43

Mali: 5 zainteresovanih za Vinču, biće i gasa
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Od 11 prijavljenih kompanija grad je priznao kvalifikacije za pet kompanija zainteresovanih za javno- privatno partnerstvo za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada, saopštila je gradska uprava

"Sam projekat obuhvata remedijaciju i zatvaranje postojeće deponije, iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju energije i tretmen procednih voda", istakao je gradonačelnik Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, tu još spadaju izgradnja postrojenja za tretman komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, izgradnja postrojenja za reciklažu gradjevinskog otpada i izgradnja deponijskih ćelija.

"Procenjena vrednost kapitalnih investicija je 300 miliona evra", rekao je Mali, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je cilj da grad Beograd dobije najpouzdanijeg i najkompetentnijeg partnera u ovom poslu, kako bi se rešio ovaj veliki ekološki problem.

"Realizacijom projekta rešiće se ne samo višedecenijski ekološki problem već će se maksimalno iskoristiti otpad kao resurs" rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, time će se sprečiti i nastajanje požara na deponiji, kao što je to nedavno bio slučaj.

Odlukom Skupštine grada u julu 2015. godine odlučeno je da se pitanje upravljanja otpadom reši kroz javno-privatno partnerstvo na najsavremeniji način i najbezbedniji po životnu sredinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: