Župa opet radi

Novi vlasnik kruševačke Župe, firma Eukom pokrenuo je proizvodnju u sve četiri fabrike te hemijske industrije, a uposleno je 130 ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

19:58

Župa opet radi
(Foto: Thinkstock.com)

"U rad su puštena sva tri pogona pesticida, jedan pogon sulfata, dva pogona ksantata i pogon kalijumove hemije. Trenutno zapošljavamo 130 radnika i radimo početnim kapacitetima, a cilj je bio da pokrenemo što više pogona, odnosno da se u prvoj godini na tržištu pojavi Župin program", rekao je Beti generalni direktor Župe Aleksandar Mandić.

Obnovljena je proizvodnja plavog kamena, po kome je Župa nekada bila prepoznatljiva, i on se osim na domaćem prodaje i na stranom tržištu, dok je kod pesticida, kako je Mandić kazao, situacija sprecifična jer je za njihovu registraciju potrebno dve godine.

"Nekada je Župa imala više od 100 dozvola za pesticide, kada smo je preuzeli imala je 12, do sada smo pokrenuli proizvodnju osam, očekujemo da pokrenemo proizvodnju još tri pesticida, kao i da do kraja godine proradi pogon aditiva stočne hrane", rekao je Mandić.

Pred Župom je, kako je kazao Mandić, mukotrpan rad kako bi se vratila na tržište na koje su u medjuvremenu ušli veliki distributeri i drugi proizvodjači, a u uspeh ne sumnja je Župu vidi kao sinonim za kvalitet u proizvodnji i distribuciji raznih hemijskih proizvoda.

Cilj je da polovinom sledeće godine u fabrici radi oko 200 ljudi, a očekivanja su da, u zavisnosti od tržišta, u periodu do pet do deset godina Župa ima od 300 do 500 radnika.

Beogradska Ffirma Eukom je u decembru prošle godine za 316,2 miliona dinara kupila Župu u stečaju, kao jedini ponudjač na oglasu koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Župa je bila privatizovano 2003. godine, dve godine kasnije je ugovor o prodaji raskinut, a posle nekoliko neuspešnih tendera 2010. godine je ušla u postupak restrukturiranja.

Tokom prethodne skoro decenije i po radnici su kroz socijalne programe napuštali fabriku i od oko 1.400 na početku privatizacije u Župi je pred uvodjenje stečaja radilo samo 18 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: