Sindikati brinu: Uvode eksploataciju dečijeg rada

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izrazio je zabrinutost zbog pojedinih odredbi iz nacrta Zakona o dualnom obrazovanju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

16:59

Sindikati brinu: Uvode eksploataciju dečijeg rada
(Foto: Thinkstock.com)

Posebno na one koje se odnose na to da će srednjoškolci morati da rade 35 sati nedeljno kod poslodavca, i zauzvrat biti plaćeni 50 odsto minimalne cene rada za "produktivan rad".

"Ukoliko se ovakav zakon donese i usvoji bez jasno definisanih normi i preciziranja šta je to 'produktivan rad', na koje se poslove odnosi i na koji obim, bojimo se da će se Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će uvesti i ozakoniti eksploataciju dečijeg rada", navodi se u saopštenju i poziva Ministarstvo prosvete Srbije da se "ne igra budućnošću dece u Srbiji i da odmah povuče takav nacrt".

U saopštenju se navodi da će ako ostane takav, zakon otvoriti put zloupotrebi, jer po Zakonu o radu, puno radno vreme zaposlenog iznosi 40 sati nedeljno, dok bi za decu ono iznosilo 35, odnosno pet sati manje nedeljno ili jedan sat manje dnevno.

"Uopšte nas ne bi iznenadilo da sutra neko od poslodavaca na jednog svog zaposlenog, recimo u trgovini, građevinarstvu ili ugostiteljstvu, pod izgovorom 'obrazovanja i prakse' upošljava po desetak srednjoškolaca za pola minimalca na najtežim poslovima, a škole nam se pretvore u agencije za lizing jeftine ozakonjene dečije radne snage", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: