Uskoro u naše puteve manje peska, više pepela

Naredni ugovori za državne projekte predvideće upotrebu pepela u izgradnji puteva u određenom procentu, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

14:46

Uskoro u naše puteve manje peska, više pepela
(Foto: Thinkstock.com)

"Potrudićemo se da svi novi ugovori koje budemo radili predvide određeni procenat pepela, koliko stručnjaci kažu da može. Dogovorili smo se sa EPS-om da se pepeo ne naplaćuje za ono sto se finansira iz budžeta Srbije i kredita za strateške projekte, kao što je Koridor 11 i slično", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Obrenovcu

Ona je istakla da će se tako manje koristiti pesak, šljunak i drugi materijali koje koristimo iz naših prirodnih bogatstava kada gradimo put.

"Verujem da smo sada na dobrom putu", dodala je ministarka.

Mihajlović je podsetila da je još kao ministarka energetike pokrenula to pitanje korišćenja pepela u izgradnji puteva u Srbiji, budući da se u nekim zemljama u svetu pepeo 90 odsto koristi kao osnovna sirovina za izgradnju puteva.

Kako kaže, kada je postala ministar građevine ta uredba o korišćnju pepela je usvojena na vladi.

"Imamo probnu deonicu na Koridoru 11, gde želimo da koristimo pepeo, bilo je potrebno više vremena da se završi određena administracija i birokratija oko toga, a zašto ne znam. Ono što je do nas, mi smo sve završili i nadam se da ćemo, pored probne deonice koju radimo, pepeo koristiti i u realizaiciji novih projekata", navela je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: