BG: Manja buka, niče još zvučnih zidova

Na inicijativu Grada Beograda, "Putevi Srbije" su izgradili 3,5 km zida za zaštitu od buke na delovima autoputa koji prolazi kroz naseljene delove prestonice

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.05.2017.

12:24

BG: Manja buka, niče još zvučnih zidova
Foto: Thinkstock

Uz pomoć zidova se smanjuje saobraćajna buka, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

"Reč je lokacijama na Bežanijskoj kosi, kod Hitne pomoći i u Vrčinu, a u planu je i nastavak postavljanja zvučne izlolacije, posebno na delovima Novom Beograda", rekao je Vesić za TV Pink.

On je, takođe, najavio aktivnije angažovanje Grada Beograda u suzbijanju ambrozije navodeći da je za Gradski zavod za biocide namenjeno 15 miliona dinara kako bi se istretiralo više od 60 hekrata pod tim opasnim alergenom, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

"Ambrozija će biti uništavana hemijskim sredstvima koji u potpunosti biološki ispravna. Očekujemo da će time veći deo problema biti rešen jer se prvi put nakon mnogo godina sistemski bavimo ovim poslom. Oko deset odsto populacije ima problem sa ambrozijom i to nije više samo zdravstveni problem već i privredni problem", rekao je Vesić.

On je, istovremeno, najavio uređenje propisa kako bi se omogućilo uništavanje ambrozije i na privatnim parcelama koje su godinama zapuštene.

Kada je reč o buci iz ugostiteljskih objekata, on je naglasio da veliki broj građana "nema miran san", zbog čega je Grad Beograd doneo jasne propise kako bi se regulisao javni red, posebno kada je reč o Cetinjskoj ulici, ali i drugim "problematičnim lokacijama".

"Grad Beograd je u rebalansu budžeta, 1. jula predvideo sredstva da se u saradnji sa Građevinskim fakultetom uradi studija standarda koji su predviđeni za lokale koji žele da emituju muziku. To će podrazumevati da će takva mesta imati jasna uputstva kakvu izolaciju moraju da postave, kako bi susedi bili pošteđeni buke, ali će tim propisima biti obuhvaćeni i restorani koji izlažu komšiluk sa parom i drugim mirisima iz kuhinje", rekao je Vesić.

Povodom godišnjice smrti glumca Bate Živojinovića, Vesić je podsetio da Grad Beograd pokušava da se oduži ljudima koji su dali doprinos srpskoj kulturi i istoriji i ukazao na to da poslednjih godina obeležja ne dobijaju samo generali i političari već i umetnici.

"Ja se nadam da čim prođe taj zakonski rok, a to je tri godine od smrti, Bata Živojinović će dobiti dostojno obeležje u Beogradu. Nove generacije treba da podsetimo na takve ljude. Dobar primer je opština Vračar koja je u poslednjih godinu dana postavila više od tridesetak tabli na zgradama gde su živeli pisci i umetnici i drugi znameniti ljudi", rekao je Vesić.

On je dodao da će posle zakonskog roka, svoja obeležja dobiti i drugi proslavljeni glumci i umetnici koji su nas napustili prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: