Za izlet i 3.000 RSD, roditelji kažu - preskupo

Cena jednodnevnih izleta za osnovce, koji koštaju od 1.500 do 3.000 dinara je, prema stavu većine roditelja previsoka dok turističke agencije tvrde da je realna

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 20.05.2017.

13:40

Za izlet i 3.000 RSD, roditelji kažu - preskupo
Foto: Thinkstock

Dečji izleti i ekskurzije se kao i redovna nastava, planiraju na početku školske godine, a roditelji osnovaca misle da je njihova cena često neopravdano visoka.

"Škola u godišnjem planu ima jednodnevni izlet, bilo da je reč o jesenjem ili prolećnem delu školske godine i odeljenski starešina preuzima kao vođa puta na sebe odgovornost za taj deo posla", objašnjava za Tanjug pomoćnik ministra obrazovanja Bogoljub Lazarević.

Kako resorno Ministarstvo, iako nema uticaja na samu cenu, donosi pravilnik o dečjim putovanjima, Lazarević ističe da ono što je njime predviđeno jeste da sve aktivnosti koje su planirane izletom moraju da budu uključene u cenu.

"Ono što smo mi pravilnikom predvideli je da nema takozvanih fakultativa na putovanju, dakle ne sme dete da dođe u situaciju da mu se novac traži za vreme putovanja. Sve aktivnosti koje su planirane izletom ili bilo kojom vrstom putovanja moraju biti u ukupnoj ceni koštanja i roditelji je moraju znati unapred", ističe on.

O strukturi cene koštanja dogovaraju se škola i agencija, naveo je on, ali ono što Ministarstvo može garantovati roditeljima jeste da cena mora da im bude poznata pre samog puta i dete ne sme da daje nikakav dodatni novac za vreme samog izleta.

U Pravilniku koji između ostalog preporučuje i destinacije za određeni uzrast, stoji i da savet roditelja mora da se saglasi sa svim elementima, pa i s cenom izleta.

"Bez saveta roditelja nijedna aktivnost ne može biti organizovana. To je uređeno tako zato što roditelji u potpunosti plaćaju svako putovanje svog deteta", kaže Lazarević.

Da savet roditelja mora dati saglasnost na svaki aspekt plana o školskim izletima, potvrdila je i vlasnica turističke agencija "Vanja travel" Vanja Đekić.

Na pitanje šta sve mora biti uključeno u cenu, kaže da to zavisi od dogovora sa školama i roditeljima pre javnih nabavki, a zašto je cena tako visoka, Đekić kaže da je to zato što je u nju uključeno apsolutno sve.

"U cenu mora biti uključeno sve, a to znači prevoz, ručak, angažovanje trističkih vodiča koji su obavezni za vreme takvih putovanja, osiguranje, moraju biti uključeni svi lokaliteti, da li su to muzeji, galerije", nabraja Đekić.

Jednodnevni izleti sa svim tim elementima, kako kaže, obično koštaju od 2.000 i do 2.500, zavisi koje destinacije su u pitanju.

"Roditelj mora da dobije kompletan program aranžmana, i oni na osnovu njega i svega što ulazi u cenu kažu jesu li saglasni ili nisu", navela je.

Najčešće destinacije za jednodnevne izlete su, rekla je ona, Fruška gora, Fruškogorski manastiri, Vršac, Oplenac, Topola, Orašac, Tršić, Srebrno jezero, Smederevo i Požarevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: