Kasnimo tri nedelje: Niže cene tek sad i ne zadugo

Cene goriva u Srbiji padaju treću nedelju za redom, a za to vreme cena sirove nafte raste, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

15:01

Kasnimo tri nedelje: Niže cene tek sad i ne zadugo
Foto: UNKS

U proseku cena benzina BMB95 niža je za 2 dinara i 16 para, evrodizela za 2 dinara i 36 para, dok je tečni naftni gas pojeftinio samo za 30 para.

U istom periodu cena referentne nafte tipa brent je rasla. Četvrtog maja barel ove nafte je koštao 48,38 dolara, a dve nedelje kasnije cena na zatvaranju berze dostigla je nivo od 52,51 dolar, što predstavlja povećanje od 8,5 odsto, piše u saopštenju.

Kako pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije, pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila.

Cene su imale isti trend i na benzinskim stanicama u okruženju, tako da na nedeljnoj uporednoj listi UNKS-a, nema većih promena u redosledu zemalja.

Po ceni benzina Srbija se nalazi tačno na sredini liste, dok je dizel skuplji samo u Hrvatskoj , Albaniji i Grčkoj, a TNG-autogas u Sloveniji, Mađarskoj i takođe u Grčkoj.

Ključni uticaj na redosled zemalja rangiranih po prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva ima nivo ukupnih državnih zahvatanja.

Upravo zbog toga se Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao zemlje sa najnižim akcizama, taksama i stopom PDV-a u regionu, nalazi pri dnu liste, dok se zbog ukupnih državnih zahvatanja u ceni dizela i TNG-a Srbija već više godina svrstava među najskuplje zemlje u okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: