Kasnimo tri nedelje: Niže cene tek sad i ne zadugo

Beograd -- Cene goriva u Srbiji padaju treću nedelju za redom, a za to vreme cena sirove nafte raste, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: UNKS
Foto: UNKS

U proseku cena benzina BMB95 niža je za 2 dinara i 16 para, evrodizela za 2 dinara i 36 para, dok je tečni naftni gas pojeftinio samo za 30 para.

U istom periodu cena referentne nafte tipa brent je rasla. Četvrtog maja barel ove nafte je koštao 48,38 dolara, a dve nedelje kasnije cena na zatvaranju berze dostigla je nivo od 52,51 dolar, što predstavlja povećanje od 8,5 odsto, piše u saopštenju.

Kako pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije, pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila.

Cene su imale isti trend i na benzinskim stanicama u okruženju, tako da na nedeljnoj uporednoj listi UNKS-a, nema većih promena u redosledu zemalja.

Po ceni benzina Srbija se nalazi tačno na sredini liste, dok je dizel skuplji samo u Hrvatskoj , Albaniji i Grčkoj, a TNG-autogas u Sloveniji, Mađarskoj i takođe u Grčkoj.

Ključni uticaj na redosled zemalja rangiranih po prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva ima nivo ukupnih državnih zahvatanja.

Upravo zbog toga se Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao zemlje sa najnižim akcizama, taksama i stopom PDV-a u regionu, nalazi pri dnu liste, dok se zbog ukupnih državnih zahvatanja u ceni dizela i TNG-a Srbija već više godina svrstava među najskuplje zemlje u okruženju.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Tajkuni ostali bez oranica

Nova Crnja državne njive posle licitacije ustupila na obradu mladim poljoprivrednicima. Oko 2.600 hektara zemlje ravnomerno raspodeljeno na 120 proizvođača

Srbija subota 21.10. 14:34 Komentara: 3
strana 1 od 9094 idi na stranu