Ni ovog leta ceo auto-put za Grčku: Koliko km fali

Na Koridoru 10, kroz Srbiju i Makedoniju, i ove godine će se raditi tokom leta. Kod nas se grade dve deonice - u Grdeličkoj klisuri i od Srpske kuće do Levosoja

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 19.05.2017.

08:27

Ni ovog leta ceo auto-put za Grčku: Koliko km fali
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Dok putnici razmišljaju kojom trasom da se upute ka Grčkoj i da li da idu preko Bugarske ili starom rutom kroz Makedoniju, i srpski i makedonski građevinci privode kraju radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10.

Nastupajuća letnja sezona trebalo je da bude prva u kojoj će turisti koji letuju na Egejskom moru, umesto vijugavim putem kroz Grdeličku klisuru, do grčke obale stizati auto-putem.

Svi rokovi su probijeni, a nova obećanja kažu da će posao biti završen do kraja godine. Dobra vest je da se konačno nazire kraj ovog velikog posla. U Srbiji se gradi oko 34, a u Makedoniji još 28 kilometara auto-puta.

U "Koridorima Srbije" za "Novosti" kažu da je tačno da radovi kasne, ali da sa izvođačima još nisu potpisani aneksi ugovora. Za njih nema dileme da će do kraja godine ova trasa konačno biti kompletirana. Do tada će vozači morati da se "mimoilaze" sa majstorima na pojedinim deonicama.

Od Grdelice do Vladičinog Hana će i ove sezone moći sa postojećeg magistralnog puta da posmatraju kako teku radovi u Grdeličkoj klisuri, koja predstavlja najveći izazov za neimare. Na deonici dugoj 26,3 kilometra, koja je izuzetno teška, u toku je izgradnja 33 mosta, a grade se i dva tunela, od kojih će jedan biti najduži na auto-putevima u Srbiji, sa prosečnom dužinom od 1.804 metra.

Od Vladičinog Hana do Srpske kuće vozači će moći, kao i lane, da voze auto-putem 35 kilometara, a potom se opet vraćaju na magistralu, do Levosoja. I makedonski putari su probili rokove. Na delu putnog Koridora 10 kroz Makedoniju poslednja deonica auto-puta u izgradnji od Demir Kapije do Smokvice duga je 28,2 kilometra. U resornom Ministarstvu transporta i veza tehničke vlade u Skoplju bilo je najavljeno da će biti završena ovog meseca.

Gradnja ove deonice je počela još septembra 2012. i trebalo je da bude završena za četiri godine. Kada bude puštena u saobraćaj kompletiraće se trasa auto-puta od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu Makedonije duga 180 kilometara.

Na auto-putu kroz Makedoniju još nisu završeni radovi na rekonstrukciji deonice od Kumanova do Skoplja. Poslednja "vezivna" deonica auto-puta u završnoj fazi izgradnje skratiće putovanje Koridorom 10. Trasa auto-puta ove deonice se proteže desnom obalom Vardara, ispod demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice.

Na tom delu auto-puta biće još jedna naplatna rampa sa isključenjima - Miravci i Smokvica, dva tunela dužine od 1.200 metara, šest mostova od 100 do 500 metara, isto toliko potpornih zaštitnika i dva nadvožnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: