Promene na računima - šta znači nalepnica u boji

Na prodajnim i ugostiteljskim objektima u Srbiji do kraja 2017. mogle bi da se nađu nove nalepnice sa upadljivom oznakom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 13.05.2017.

11:07

Promene na računima - šta znači nalepnica u boji
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o nalepnici za vrstu računa koji su ti objekti u obavezi da izdaju građanima, odnosno da li je reč o obavezi izadavanja fiskalnih ili običnih računa.

Predlog da se u novom Akcionom planu za primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije nađe obaveza da se na svakom prodajnom mestu vidno istakne informacija za građane kakav račun treba da dobiju pri kupovini, uputila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Ministarstvu finasija i Poreskoj upravi Srbije.

Koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije i pravni savetnik za saradnju s privredom u NALED-u Dragana Ilić kazala je Tanjugu da se očekuje da Vlada Srbije izmeni neophodne propise i do kraja godine uvede nalepnice sa upadljivom oznakom za vrstu računa koju su prodavci dužni da izdaju, jer građani sada ne znaju ko jeste, a ko nije u obavezi da im izda fiskalni račun.

"To će značajno unaprediti fiskalnu disciplinu i smanjiti prostor za zabunu ili proneveru", kazala je ona.

Prateći pravilnik Zakona o fiskalnim kasama, kako su objasnili u NALED-u propisuje isticanje obaveštenja o obavezi izdavanja fiskalnog isečka, ali to obaveštenje je nedovoljno upadljivo i često se utopi u ostale papire istaknute na vratima ili zidu, pa ga je teško uočiti.

Naveli su i da obaveza isticanja obaveštenja ne postoji za nefiskalizovane delatnosti i paušalce, pa i to građane zbunjuje, odnosno ne znaju da li trgovac nije okačio obaveštenje zato što nema obavezu izdavanja fiskalnih računa ili naprosto zbog toga što izbegava svoju obavezu.

"Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnicama jarkih boja sa velikim slovom F i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti pravilnik, dok bi sličnu nalepnicu, sa odgovarajućom oznakom R, morale da ističu nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune zbog čega će biti potrebna dopuna Zakona o potrošačima", rekli su u NALED-u.

Prema podacima NALED-a, istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji koje je sprovela ta alijansa pokazalo je da 80 odsto građana ne bi prijavilo objekat ili radnju u kojoj ne dobiju račun, a gotovo trećina građana navodi da ne traže račun zato što im je neprijatno da ulaze u raspravu i zato što nisu sigurni da li je prodavac u obavezi da im izda fiskalni račun ili ne.

Ilićeva je navela da su podaci Poreske uprave pokazali da je edukativna kampanja i nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" motivisali građane da češće prijavljuju neizdavanje računa i da je samo u februaru broj prijava skočio čak 26,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je procenat nepravilnosti u izdavanju račcuna pao sa 40 na 32 odsto.

"Uvođenje nalepnica bi multiplikovalo ove napore Poreske uprave, jer bi pomoglo u snalaženju građana i dodatno ih ohrabrilo da budu odgovorni članovi društva", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: