Dali 1.000 EUR, sada u GSP nema mesta

Dvadeset novoobučenih vozača gradskog saobraćajnog preduzeća sada je bez posla, a firmi nedostaju šoferi šinskih vozila.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2017.

15:56

Dali 1.000 EUR, sada u GSP nema mesta
Foto: Thinkstock

Za 20 vozača tramvaja, koji su nedavno uspešno prošli obuku za upravljanje šinskim vozilima, nema mesta u GSP, uprkos deficitu osoblja.

Iako su školu platili iz svog džepa, i to nešto manje od 1.000 evra i dobili licencu, i dalje su nezaposleni. Dok postojeće tramvajdžije voze šest dana u nedelji, po osam sati dnevno, novi su nepotrebni zbog, kako im je rečeno, rekonstrukcije Omladinskog stadiona.

Svake godine GSP je, u proseku, potrebno 20 novih vozača tramvaja. Zbog produženog radnog vremena, tramvajdžije se umaraju, pažnja popušta, pa su sudari šinskih sa drugim vozilima češći nego inače. Ipak, 20 novoobučenih vozača i dalje je na birou rada.

“Obuku smo iz svog džepa platili više od 105.000 dinara, uz nezvanično obećanje da ćemo posao dobiti čim napustimo klupe”, priča jedan od njih.

“Ispite smo položili, licencu dobili, a onda nam je rečeno da za nas nema mesta u GSP dok se ne završi rekonstrukcija Omladinskog stadiona. Ukidaće neke linije, pa im sada nismo potrebni. Kolege se žale na premor, a za nas nema mesta”, dodaje on.

Iako je i tada rečeno da dobijena licenca za vožnju šinskog vozila nije garancija za dobijanje posla u GSP, mnogima je radno mesto nezvanično obećano. Oni koji su uspešno prošli teorijski i praktični ispit sada veruju da su prevareni. Smatraju, kako kažu, da su im uzete pare, odnosno da je njihova obuka bila dodatni izvor zarade za GSP.

Da podsetimo, u septembru prošle godine Agencija za bezbednost u saobraćaju raspisala je konkurs za nove vozače šinskih vozila i izdavanje licence. Kandidati 25.000 dinara, od 105.000, uplaćuju Agenciji, a ostatak GSP koji obezbeđuje prostor za odvijanje nastave, angažovanje nastavnika i za praktičnu obuku na vozilima. To znači da se u budžet ovog preduzeća samo na osnovu obuke slilo 1,6 miliona dinara. I dok su novoobučene tramvajdžije bez posla, novih 20 polaznika je već u klupama...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: