Stamenković: Proizvodnja struje pala 14,5 %

Proizvodnja električne energije u prvom tromesečju ove godine bila je 14,5 odsto manja nego u istom periodu prošle godine, kaže ekonomista Stojan Stamenković.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 10.05.2017.

15:29

Stamenković: Proizvodnja struje pala 14,5 %
(Foto: Thinkstock.com)

To je, kaže, uprkos dramatičnom rastu proizvodnje u prerađivačkom sektoru doprinelo da industrijska proizvodnja stagnira.

On je na konferenciji za MAT povodom izlaska novog broja MAT-a istakao da je proizvodnja struje u martu pala čak za 22,9 odsto, ali se tokom aprila proizvodnja oporavila i premašila prošlogodišnju u istom mesecu.

"U prvom trosečju ove godine uvezeno je struje za 43 miliona evra što je skoro tri puta više nego u istom periodu 2016. godine jer je proizodnja bila smanjena, posebno u HE đerdap zbog zaleđenog Dunava i otežanog kopanja i transporta uglja u RB Kolubari", rekao je Stamenković.

Dodao je da ne postoji rizik za da neće biti dovoljno električne energije za postizanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto u kraćem periodu, ali dugoročno posmatrano može biti ugrožena brzina i visina privrednog rasta do 2030. godine.

"Prema Strategiji razvoja energetike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine industrijska proizvodnja trebalo bi da raste pet odsto godišnje, a rast bruto domaćeg proizvoda tri odsto zbog čega su neophodne investicije u nove kapacitete u narednih četiri-pet godina od 11,1 milijardu evra", rekao je Stamenković.

To bi, prema njegovim rečima značilo da petina ukupnih investicija treba da bude usmerena u nove kapacitete u elektroprivredi.

Dodao je da ako su planovi države ambiciozniji i projektuje se rast BDP-a od pet odsto posle 2020. godine to bi značilo da bi se investicije u elektroprivredu morale povećati na četvrtinu ukupnih ulaganja u petogodišnjem periodu do 2025. godine.

Stamenković je istakao da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od jedan odsto ne znači da se ne može dostići projektovani od tri odsto, jer je u preostalim kvartalima do kraja godine moguće postići po 1,5 odsto.

Ekonomista Ivan Nikolić rekao je da podaci za mart nagoveštavaju ubrzanje privredne aktivnosti, posebno prerađivačke industrije, raste uvoz, ali i izvoz kao i promet na malo.

Dodao je da je na međugodišnji rast proizvodnje najviše uticala proizvodnja gvožđa i čelika u železari u Smederevu.

"Podaci o rastu globalne ekonomije prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda nisu ohrabrujući jer će se rast uvećati sa 3,1 odsto, koliko je iznosio u prošloj godini na 3,5 odsto u ovoj godini", rekao je saradnik MAT-a Miladin Kovačević koji je i direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Dodao je da MMF prognozira svetski privredni rast za sledeću godinu od 3,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: