Trebaće piloti za "mig 29", "S-300" - sada ne

U narednih 10 do 15 godina biće neophodna dopuna broja pilota koji će leteti na projektovanom broju aviona tipa "mig 29", kaže ministar odbrane Zoran Đorđević.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 07.05.2017.

12:14

Trebaće piloti za
Foto: Getty images, ilustracija

Đorđević je za list Kurir rekao da je zbog ekonomske krize, broja raspoloživih letelica kao i naleta avionima tipa "mig 29" i "mig 21" znatno smanjen broj pilota, a pilotski poziv postao manje cenjen i mladi nisu imali motiva da se opredeljuju za njega, pa je sigurno da će u narednom periodu biti neophoda dopuna broja pilota.

"U skladu sa tim ciljem moramo da popularizujemo pilotski poziv, poboljšamo status pilota i tehničara i dovedemo ga na nivo statusa pilota zemalja koje raspolažu letelicama tog nivoa i vrednosti", rekao je Đorđević i dodao da su već realizovali obuku mlađeg kadra za upravljanje letelicama, koju će nastaviti i tokom ove godine.

On je ponovio i da će migovi koje je Rusija poklonila Srbiji stići kada ruski predsednik Vladimir Putin potpiše ukaz.

Upitan da li će Srbija nabaviti raketni sistem "S-300" i da li je on Srbiji potreban, Đorđević je odgovorio: "U ovom trenutku ne".

"Tačno je da je dugoročnim planovima razvoja predviđeno opremanje Vojske sistemima protivvazduhoplovne odbrane. U prethodnom periodu sa nekim od vodećih proizvođača takvih sistema objavljeni su inicijalni razgovori i razmena informacija na tehničkom nivou. O tome šta i kako će vojska nabaviti, građani će biti obavešteni", rekao je Đorođević.

On je kazao da Srbija nabavlja novo naoružanje i opremu i ulaže u modernizaciju u cilju jačanja sopstvenih operativnih sposobnostii i odbrane.

"Mi ne učestvujumo ni u kakvoj trci u naoružavnju i u potpunosti smo posvećeni unapređenju odbrambene saradnje sa svim partnerima u skladu sa politikom vojne neutralnosti, jačanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje", rekao je ministar i dodao da su Srbiji potrebni mir i saradnja sa svima, jer jedino tako država može da prosperira u svakom pogledu.

On je naveo i da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i da trenutno nema indicija o ugrožavanju bezbednosti i imovine građana Srbije.

Po njegovim rečima, Ministarstvo odbrane, VS i bezbednosne službe prate situaciju i u skladu sa tim se prilagođava angažovanje snaga.

"Vojska je spremna da odgovori na izazove i pretnje bezbednosti i stabilnosti u regionu i pruži bezbednost svim građanima Srbije", istakao je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: