"Odlazak u Nemačku ima razmere egzodusa"

Zdravstveni radnici svakodnevno odlaze iz Srbije, a pretpostavlja se da njih nešto manje od 2.000 godišnje napusti zemlju, među kojima dominiraju najbolji.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 02.05.2017.

13:50

Foto: Thinkstock

To piše Vojvođanski analitičko-istraživački centar (VOICE), a podaci su dobijeni ukrštanjem brojeva koje vode sindikati i komore lekara i medicinskih sestara, a cifre pokazuju da skoro 2.000 svake godine ode iz Srbije, pre svega u Nemačku.

Kako taj portal piše, prema planu Ministarstva zdravlja, ove godine će nakon konkursa koji će biti objavljen do 15. maja biti zaposleno 2.010 medicinskih radnika, od čega 631 lekar.

Predsednica vojvođanskog ogranka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Ranka Ješić upozorila je da dosta zdravstvenih radnika odlazi i na Bliski istok, u Katar ili Saudijsku Arabiju, ali da odlazak u Nemačku "ima razmere egzodusa".

Ješićeva je kazala da medicinske sestre i tehničari odlaze iz više razloga - zbog plata od 35.000 dinara, neplaćenih dežurstava i neplaćenog prekovremenog rada, kao i zbog nenapredovanja u poslu.

"Tamo nemate nepotizam političkih partija, da nekog primite samo da bi sedeo. One tamo rade, neko prati njihov rad, vrlo brzo napreduju, plaćene su, nijedan radni sat im nije zakinut i ne može da se desi da jedna sestra radi sa 40 pacijenata", rekla je Ješićeva.

Dodala je da je Nemačkoj potrebno oko 10.000 kvalifikovanih medicinskih sestara, a onima koji odu omogućuje se da povedu i kompletne porodice sa sobom.

Predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine Tomislav Stantić kazao je da je ta komora tokom 2016. godini izdala 152 sertifikata na osnovu kojih lekari mogu da traže posao van Srbije.

Prema podacima komore, najviše lekara odlazi u Nemačku, jer je tamo način nostrifikacije diplome znatno olakšan.

Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine Dunja Civrić rekla je da do preciznih podataka o broju medicinskih radnika koji odlaze u inostranstvo nije moguće doći, jer se to može uraditi samo na osnovu upisa u registre komora medicinskih sestara i lekara, ali tek prilikom potvrđivanja licenci.

Kako se navodi na portalu, ovakve migracije zdravstvenih radnika imaju za posledicu "drastičan pad kvaliteta medicinskih usluga u Srbiji", a velika je i tražnja za profesorima i nastavnicima nemačkog jezika, kojih trenutno nema dovoljno da zadovolje potrebe medicinskih radnika za učenje tog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: