Državne firme - fali li nam pamet ili hrabrost?

Državna preduzeća i petrohemijski kompleks su i dalje izvor fiskalnog rizika za zemlju, poručuju iz Svetske banke.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

16:17

Državne firme - fali li nam pamet ili hrabrost?
(Foto: Thinkstock.com)

Stručnjaci procenjuju da bez politički hrabre odluke nema rešenja za ove kompanije.

Fiskalni deficit smanjen suzbijanjem sive ekonomije, povećanjem poreza i umanjenjem plata i penzija. Plus. Državni gubitaši koji nas papreno koštaju - i dalje minus. U ove dve rečenice bi mogle da se svedu ocene međunarodnih finansijskih institucija o reformama u Srbiji.

"Srbija mora da ispuni obećanja i da reši pitanje preostalih državnih preduzeća i petrohemijskog kompleksa, jer su ona izvor fiskalnog rizika za zemlju. Ako mala i srednja preduzeća ne počnu da rastu, vi ne možete da se razvijate dalje. Morate motivisati građane da budu privatnici, da ne čekaju posao u javnom sektoru. Bez rešavanja pitanja tih preduzeća ništa ne može da se postigne“, kaže šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Urednica Biznis magazina Radojka Nikolić kaže u budžet daju svi oni koji uspešno posluju, da bi preživeli oni koji su godinama gubitaši.

"U 2017. godini Srbija izdvaja gotovo jedan procenat BDP-a, pretvoreno u novac to je oko 300 miliona evra, za plaćanje obaveza firmi gubitaša . Srbijagas, Bor rudnik bakra i Petrohemija. Na tome se i radi, te firme jesu problematične, i svi to dobro znaju“, kaže Radojka Nikolić.

Da li nam nedostaje ekonomska pamet ili politička hrabrost da to rešavamo?

„To ne možete da presečete preko noći i to jako dobro znaju ljudi iz Svetske banke. Podsetiću vas da smo nasledili portfelj sa 526 preduzeća. Danas je u našem portfelju svega 160 preduzeća, ali ono što je najvažnije je da nijedno od tih preduzeća više nije zastićeno“, kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Iako su direktne subvencije znatno smanjene, dugovi za poreze i struju se gomilaju, a preduzeća gubitaši koriste i aktivirane garancije države. Stevanović očekuje rešenje za PKB, Bor i Petrohemiju.

„Svesni situacije, stanja kakvo je u tim preduzećima želimo da strateški, konačno i dugoročno rešimo kroz proces privatizacije ili strateško partnerstvo“.

Do konačnog rešenja - partiji nameštenici i dalje na čelu.

„Bilo bi dobro da tim firmama upravlja profesionalni menadžment, a ne partijska rukovodstva „

U štetu za poreske obveznike svakako treba ubrojiti i preuzete gubitke lokalnih javnih preduzeća, gde prednjači GSP Beograd, koji je na godišnjim subvencijama od oko šest milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: