Makedonac već "popio" BIP, sad hoće novu pivaru

Makedonski biznismen Svetozar Janevski kaže da je zakupio BIP, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti 25 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 28.04.2017.

12:16

Makedonac već
Sa jednog protesta radnika BiP-a(foto:tanjug, arhiva)

Janevski je za agenciju Beta rekao da će obnoviti proizvodnju piva u BIP-ovim starim pogonima dok se ne izgradi nova pivara i tako "sačuvati BIP-ovu tradiciju proizvodnje i brenda".

"Sadašnji sistem proizvodnje je zastareo i skoro potpuno propao jer je napravljen 70-tih godina. Obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove fabrike", rekao je Janevski.

Dodao je da zakup BIP-ovih pogonma godišnje košta oko 900.000 evra, a da će izgradnja nove pivare početi kada s Vladom Srbije bude dogovorena lokacija.

"BIP je u stečaju i ne može da izda fabriku dugoročno u zakup, ali će prihod od pokretanja proizvodnje dobro doći u sprovođenju stečaja", ocenio je Janevski.

Zakup pogona BIP-a će, prema njegovim rečima, trajati verovatno dve - tri godine koliko je potrebno da se izgradi nova pivara.

On je rekao da će u početku fabrika zaposliti oko 100 radnika, tako što će neke koji su ranije radili vratiti na posao a kako se bude razvijao posao zapošljavaće nove. ;

"Došli smo da dugo ostanemo", rekao je Janevski.

Janevski je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike globalne brendove – "Koka-kolu" i "Hajneken", a otvorio je i prvi "Mekdonalds" restoran u Skoplju.

Kao jedan od šest vlasnika Pivare Skoplje stvorio je brend "skopsko". S partnerima iz te kompanije je 2000. osnovao "M-6" investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski akcionarski paket vinarije Tikveš u Kavadarcima.

Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija sa udelom od 51,90 odsto kapitala, a ostatak je u vlasništvu manjinskih akacionara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: