Evropa će do 2020. tražiti 800.000 ovih radnika

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učenicama osnovnih škola, da iskoriste nove tehnologije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

19:11

Evropa će do 2020. tražiti 800.000 ovih radnika
Foto: Thinkstock

Ona je poručila devojčicama, koje su učestvovale u obeležavanju Dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, da će na taj način biti uspešne u svojim budućim karijerama.

Matić je na manifestaciji u organizaciji tog ministarstva istakla da je Evropska komisija predvidela nedostatak od preko 800.000 IKT radnih mesta u Evropi do 2020. godine, jer trenutno nema dovoljno mladih koji se pripremaju za studije iz matematike, inženjerstva, računarstva i nauke, navedeno je u saopštenju.

"Mogućnost zapošljavanja i razvoj karijere u IKT-u, samo je jedan od razloga za vaše uključivanje u ovaj sektor. IKT vam može pomoći da se ostvarite i u arhitekturi, medicini, modnoj industriji, na bilo kojem poslu i da učestvujete u kreiranju novog sveta - da ne budete objekti, već aktivni društveni subjekti", rekla je devojčicama.

Gošće ministarstva na manifestaciji u Naučno-tehnološkom parku su bile učenice osnovnih škola iz Šapca, Uba, Zrenjanina, Smedereva i Požarevca, kojima su se obratile i pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i profesor Elektrotehničkog fakulteta Irini Reljin, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković, kao i predstavnice uspešnih tehnoloških kompanija Nordeus, Eipix, Eričson i Microsoft. Ovom prilikom uručene su i nagrade učenicama koje su kreiraile najbolje blogove na konkursu ministarstva.

Devojčice su se oprobale i u učenju programiranja na zabavan način, na Majkrosoft radionicama, koristeći besplatne Minecraft onlajn vodiče za blokovsko programiranje.

Predstavnici organizacije Edulab održali su radionice robotike, koje se realizuju i u okviru kampanje IT karavan 02 Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a priređena je i prezentacija tehnologije virtuelne realnosti - VR svet.

Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) slavi se u celom svetu svakog četvrtog četvrtka u aprilu od 2010, na inicijativu Republike Srbije. Više od 240.000 devojčica, devojaka i mladih žena do sada je učestvovalo u 7.200 manifestacija u 160 zemalja.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana devojaka u IKT-u je "Proširi vidike, promeni stavove" (Expand horizons, ćange attitudes).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: