Vučić: A rekao sam Zorani...sad se iz aviona vidi

Premijer Aleksandar Vučić kaže da izgradnja i modernizacija pruga u Srbiji ne kasne, ali da kasne putari na Koridoru 10 i da će zato vršiti pritisak.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.04.2017.

15:51

Vučić: A rekao sam Zorani...sad se iz aviona vidi
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Vučić je rekao da je danas otvorena treća, "južna" deonica duga 15 kilometara na železničkom Koridoru 10 i istakao da je cilj da bude modernizovan ceo železnički pravac od Niša do Makedonije kako bi građani vozom mogli da stignu do Niša za 40 minuta i da budu u Beogradu za ukupno dva i po sata.

Naveo je da su na tom železničkom pravcu ostale još četiri deonice i da za završetak 340 kilometara pruge na Železničkom koridoru 10 nedostaje oko 700 miliona evra. Kritikovao je domaće putare koji su angažovani na Koridoru 10, na jugu Srbije, na deonici Srpska kuća - Levosoje,

Objasnio je da je govorio ministarki Mihajlović da oni to neće završiti na vreme, i sad se "iz aviona vidi da je bio u pravu".

Vučić je pomenuo da će se ove godine u našoj zemlji graditi i modernizovati oko 255 kilometara pruga, biće završena modernizacija barske pruge od Resnika do Valjeva 77,7 kilometara, nakon ćega će građani stizati od Beograda do Valjeva za manje od jednog sata.

Takođe, ove godine će početi modernizacija pruge Beograd - Stara Pazova i Stara Pazova - Novi Sad, dužine za obe deonice 75 kilometara.

Kako je naveo, kad bude završen železnički Koridor 10, pola kargo saobraćaja koji sada saobraća preko Rumunije i Bugarske prolaziće kroz Srbiju.

Tada će i vozovi, umesto brzinom 30 do 50 kilometara na sat, voziti 100 do 120 kilometara na čas, rekao je Vučić dodajući da će Srbija graditi još brže pruge i da će zemlju premrežiti auto-putevima.

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je na tri južne deonice, čija je modernizacija danas završena, brzina vozova već povećana sa 30 i 50 na 110 kilometara na sat.

Rekla je i da je cilj da tako bude na celom železničkom Koridoru 10, te naglasila da Ministarstvo ima dobru saradnju sa ruskim železnicama i zahvalila je što rade i projektuju u Srbiji i zapošljavaju domaće radnike.

V.d. generalnog direktora infrastrukture Železnice Srbije Dušan Garibović je rekao da je rok za završetak deonice Vinarci - Đorđevo bio osmi maj, a da je pruga završena 23. aprila, te dodao da se s radovima žurilo kako bi građani mogli da koriste vozove na pruzi tokom prvomajskih praznika.

Finansijski direktor firme RŽD Internešnal, koja je glavni izvođač radova, Andrej Kaljini, rekao je da se projekat u Srbiji realizuje u dogovorenoj dinamici i često pre roka, podsetivši da je ta firma rekonstruisala tri deonice na severu, a sada tri na jugu zemlje.

Zahvalio je resornom ministarstvu i Vladi na podršci, kao i srpskim železnicama.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je u okviru ovog projekta rekonstruisano i urađeno 11 putnih prelaza, od toga četiri u gradu i da je tako rešen veliki dugogodišnji problem bezbednosti saobraćaja u Leskovcu, zahvalivši što će Leskovčani moći komfornije da koriste železnički saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: