Šta proizvod treba da ima da bi otišao u EU

U EU i na druga svetska tržišta možete da izvezete samo bezbedne proizvode i usluge.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.04.2017.

16:40

Šta proizvod treba da ima da bi otišao u EU
(Foto: Thinkstock.com)

Ministarstvo privrede teži da našoj privredi obezbedi sve uslove da proizvodi ovakve proizvode, a teži da da takvo, bezbedno tržište, obezbedi za građane Srbije

Da bi srpska provreda bila konkurentna, mora da proizvodi kvalitetne i bezbedne proizvode. U kompaniji Geneko vode računa o tome. To je tehnološka kompanija za dizajniranje i proizvodnju visoko pouzdanih proizvoda, kao šro su na primer fiskalne kase i štampači.

“Bezbednosni standardi ili LVD koji su namenjeni sigurnosti proizvoda za one koji ih koriste. Postoje različita merenja koja su okrenuta da li je neki proizvod bezbedan ili nije za one koji rukuju njima”, kaže Borisav Bojković, direktor Geneka.

Građani i potrošači, treba da steknu naviku da kad kupuju tehniku, male kućne aparate, pogledaju, potraže i kupe proizvod sa Srpskim znakom usaglašenosti na proizvodu. Ministarstvo privrede zato pokreće kampanju „Bezbednost nema cenu“

“Ovom kampanjom edukujemo građane da kupuju proizvode koji nose srpski znak usaglašenosti, jer to garantuje bezbednost potrošača i naše životne sredine. Mi edukujemo i privrednike”, kaže Jovan Petrović, pomoćnik ministra privrede.

Srbija je uspostavila i nepohodan sistem i izgradila mrežu nepohodnih institucija i laboratorija koji olakšava privredi da ove propise primeni i tako ostvari zahteve tržišta u pogledu, bezbednosti, kvaliteta i slobodnog plasmana robe. Do sada je 15 takvih laboratorija dobilo na korišćenje opremu vrednu 5 miliona evra čija je nabavka finansirana iz pretpistupnih fondova EU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: