Kako da znate da ne kupujete pasulj iz Ugande

Ministarstvo privrede pokreće kampanju "Bezbednost nema cenu", a cilj je da građani kupuju testirane proizvode, koji imaju srpski znak bezbednosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 22.04.2017.

13:41

Kako da znate da ne kupujete pasulj iz Ugande
(Foto: Thinkstock.com)

"Kampanja kreće kada je Ministarstvo privrede preuzelo sve propise EU iz ove oblasti, harmonizovano je oko 98 standarda sa EU", rekao je pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović za RTS.

On je rekao da ministarstvo želi da pokaže građanima da ne brinu samo o firmama koje su u stečaju, već o pojedincu, potrošaču da može da kupuje bezbedne proizvode na tržištu.

Kampanja se pokreće zbog značaja i efekata primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda s ciljem podizanja svesti građana da biraju električne proizvode koji su testirani od akreditovanih institucija i privrede.

Jedino takvi proizvodi mogu da se nađu na domaćem i na zahtevnim inostranim tržištima. Petrović kaže da će potvrdu o bezbednosti izdavati 15 laboratorija, a da su usluge namenjene domaćim proizvođačima, uvoznicima, ali i tržišnim inspektorima.

On je rekao da građani prilikom kupovine gledaju da li proizvod ima znak A, što je potvrda o bezbednosti, a koji je jednak evropskom znaku C o bezbednosti.

"Taj znak znači da je proizvod bezbedan, da je legalno ušao na tržište Srbije. To je srpski znak bezbednosti", pojasnio je Petrović.

Pojašnjava da nema razlike između evropskog C znaka i srpskog A znaka, a da proizvodi koji nemaju ove oznake ne bi smeli da se nađu na tržištu.

"Ukoliko nemaju prizvodi srpski znak bezbednosti znači da su nelegalno došli na tržište i nemaju potvrdu o bezbednosti", zaključio je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: