"Nismo izmislili toplu vodu, nema plate - zatvor"

Nedavni događaji u fabrici Goša u kojoj radnici mesecima ne dobijaju platu i ne isplaćuju im se doprinosi,pokrenulo je pitanje odgovornosti poslodavaca.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2017.

20:30

Foto: Thinkstock

Početkom sledeće nedelje sindikati će od države tražiti krivičnu odgovornost za sve one koji svoje obaveze prema radnicima ne ispunjavaju.

Ukoliko bi se promenila kaznena politika, procenjuje se da bi bar 30 odsto poslodavaca u Srbiji moglo da završi u zatvoru. Plata u koverti na ruke sa nekoliko meseci zakašnjenja - uplata na račun u banci, porez i doprinos - špansko selo.

Još gore je što bi takav sistem, recimo iz ugla radnika Goše, bio čak i pravedan. Statistika koja prikazuje odnos poslodavaca prema svojim obavezama, poražavajuća.

Početkom sledeće nedelje sindikalci će predati svoj predlog Vladi i Skupštini u kome traže izmenu Zakona, da bi poslodavci koji ne isplaćuju plate, poreze i doprinose, krivično odgovarali.

“Ništa nismo izmislili nikakvu toplu vodu samo smo se informisali kako u EU, uzor Nemačka i tamo predviđena kazna do 5 godina zatvora i to je naš predlog”, kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

“Mislim da taj predlog nije realno postavljen, mislim da on nije izvodljiv, i odnosi se na stanje pravosuđa koje nije efikasno da bi takvu meru moglo da primeni”, smatra Nebojša Atanacković iu Unije poslodavaca.

Poslodavci poručuju da, osim zatvora, država ima i druge mehanizme za sprečavanje takvih zloupotreba. Kažu, ne treba nikoga štititi, ali treba proveriti da li je poslodavac bio u situaciji da svoje obaveze ispuni.

“Kod nas je neplaćanje plata i drugih obaveza i drugih obaveza zbog niza nelikvidnosti jer je naša privreda izuzetno nelikvidna”, objašnjava Atanacković.

“Tako an ženeral reći neko nije ispaltio plate a ne ulazi se u raloga zašto je to tako to je apsurdno”, dodaje on.

Sindikalci objašnjavaju da je država izgubila kontrolu u trenutku kada je platni promet prebačen u banke. Treba nam novi SDK.

“Predlog je i da de u poreskoj upravi oformi posebno odeljenje ili nezavisna agencija sa jedinom funkcijom da kontroliše kako se uplaćuju plate i doprinosi jer bez takvog mehanizma kontrole ne može na vreme da se reaguje”, smatra Ranka Savić.

Zatvor za poslodavca koji ne ispunjava obaveze prema zaposlenima i državi - prejaka ili zaslužena kazna? Tu dilemu nam u Ministarstvu rada nisu razrešili, ali je resorni ministar danas objavio da je uplata doprinosa veća za čak 3,4 milijarde dinara u odnosu na planirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: