Brojke jasne: Vojvodina kaska za ostatkom Srbije

Poljoprivreda Vojvodine u 2016. godini ostvarila je manju vrednost proizvodnje od poljoprivrede u centralnoj Srbiji, piše portal Agrosmart.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2017.

10:42

Brojke jasne: Vojvodina kaska za ostatkom Srbije
Foto: Thinkstock

Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u centralnoj Srbiji iznosila je 2,9 milijarde američkih dolara, sa učešćem 54,3 odsto u ukupnoj vrednosti koju realizuje Srbija, što je iznad ostvarene bruto vrednosti u Vojvodini, koja je iznosila 2,4 milijarde dolara, odnosno 45,7 odsto.

To se navodi u analizi "Dometi tranzicije u poljoprivredi Srbije", agrarnog analitičara Vojislava Stankovića objavljenoj na portalu Agrosmart.

Dodaje se da je ukupna bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini u Srbiji bila 5,3 milijarde dolara, što je 11,8 odsto iznad realizovane u 2015.

Istovremeno, neto ostvarena vrednost poljoprivredne proizvodnje, u visini od 4,4 milijarde dolara, veća je 8,5 odsto u odnosu na 2015. godinu.

U analizi je ukazano na izuzetno nisku vrednost stočarske proizvodnje u Vojvodini, znatno nižu nego u centralnoj Srbiji.

U Centralnoj Srbiji učešće stočarske proizvodnje u ukupno ostvarenoj vrednosti Srbije iznosi 44 odsto, sa 0,33 uslovnih grla po hektaru oraničnih površina, dok istovremeno u Vojvodini iznosi samo 21,6 odsto ostvarene ukupne vrednosti stočarske proizvodnje u Srbiji potiče iz stočarske proizvodnje, sa brojem uslovnih grla po hektaru oraničnih površina od 0,24.

Navedeni indikatori ukazuju na izrazitu ekstenzivnost poljoprivrede Srbije, piše u analizi.

Dodaje se da je u strukturi ostvarene bruto vrednosti poljoprivredne proizvodnje u Srbiji za 2016, učešće biljne proizvodnje 3,5 milijardi dolara ili 66,2 odsto, sa udelom u centralnoj Srbiji od 1,6 milijardi dolara, odnosno 45,9 odsto, dok je u Vojvodini biljna proizvodnja iznosila 1,9 milijardi dolara, sa udelom od 54,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: