Bivši ministar hoće u banku, kaže da nema prepreka

Bivši ministar pivrede Željko Sertić izabrao je da bude član Upravnog odbora Kineske banke i tamo prima platu umesto mesta direktora Razvojne agencije Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.04.2017.

09:38

Bivši ministar hoće u banku, kaže da nema prepreka
Foto: Tanjug, arhiva

Sada već bivši v.d. direktor RAS-a kaže za taj list da ga ništa ne sprečava da bude član Upravnog odbora Kineske banke koja je nedavno počela da radi u Srbiji, jer mu je 11. aprila istekao mandat u RAS-u.

Blic navodi da je Agencija za borbu protiv korupcije dobila žalbu Sertića na prethodnu odluku o zabrani obavljanja dve funkcije, u RAS-u i u Kineskoj banci i da je Odbor odbio zahtev za davanje saglasnosti Sertiću.

Kako su rekli Blicu, ovakvo rešenje doneto je na sednici 22. februara, a dodaju i da ih je Sertić u međuvremenu obavestio o prestanku rada u RAS-u.

"Dopisom od 12. aprila Sertić je obavestio Agenciju da je prestao da istovremeno obavlja javnu funkciju v.d. direktora RAS i funkcije člana UO Kineske Banke, jer mu je istekao mandat v.d. direktora. Posutpak provere je u toku", kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

To je za Blic potvrdio i Sertić koji je naveo da je drugostepeni organ Agencije odbio žalbu koju je podneo.

"Istekom šestomesečnog mandata v.d. direktora RAS-a na koji sam odlukom Vlade Srbije imenovan do 11. aprila ove godine, formalno je prestao i sporni dualizam funkcija koji je postojao po mišljenju agencije", naveo je Seritć dodajući da je o tome je u zakonskom roku obavestio Agenciju.

On smatra i da s tim u vezi ne postoji zakonska obaveza za traženje nove odluke Agencije za borbu protiv korupcije.

Nejasno je da li će Sertić kao neko ko je do skora bio na javnoj funkciji moći da bude član UO banke, budući da je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije predivđeno da "funkcioner kome je prestala javna funkcija dve godine po prestanku ne može da zasnuje radni odnos, odnosno poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koja obavlja delatnosti u vezi sa funkcijom koju je vršio, osim po dobijenoj saglasnosti Agencije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: