"BG sklanja kola iz centra grada, kao u Evropi"

Gradški menadžer Goran Vesić rekao je da je Grad raspisao tender za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Međulužju u vrednosti od 179 miliona dinara

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.04.2017.

11:04

Foto: Thinkstock

Vesić je, gostujući na TV Pinik, rekao i da će se više od 100 projekata u vrednosti od 8,3 milijarde dinara realizovati u ovoj godini preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.

Prema njegovim rečima, prošle godine je sprovedeno oko 300 postupaka javnih nabavki i grad je uštedeo skoro milijardu dinara.

"Od velikih projekata to su postrojenje za preradu otpadnih voda Pinosava u vrednosti od 199 miliona dinara, postrojenje za preradu otpadnih voda Beli Potok, za koji će sutra biti raspisan tender u vrednosti od 170 miliona dinara", precizirao je Vesić.

Među tim projektma su rekonstrukcija Nušićeve ulice, čija vrednost iznosi 54 miliona dinara, čime se deo ove ulice pretvara u pešačku zonu, Blok 42, odnosno nova autobuska stanica, vrednost radova 393 miliona dinara, zatim parking u Bloku 43 u vrednosti od 78 miliona, kanalizacija u Malom Mokrom Lugu od 36 miliona, dodao je gradski menadžer.

"Trenutno radimo i kanalizaciju u naselju Braće Jugovića u Obrenovcu, koje više od 60 godina nema kanalizaciju, u vrednosti od 76 miliona dinara, tu su i radovi na reni-bunaru u Obrenovcu, čija vrednost je 108 miliona dinara, kanalizacija u naselju Braća Marić u Krnjači od 90 miliona dinara", naveo je Vesić.

Kako je rekao počeo je i rad na pasareli koja će povezati Kalemegdan sa Beton halom u vrednosti od 240 miliona dinara, a radi se i tehnička dokumentacija za postrojenje za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

On je kazao da ga raduje što se planira puno radova i što se novac na taj način ulaže u nedostajuću infrastrukturu na teritoriji Beograda.

"Na Obilićevom vencu se završava garaža koja će imati novih 250 parking mesta, a počinjemo i garažu na Studentskom trgu koja će imati 750 mesta", naglasio je i dodao:

"Tendencija svih velikih gradova u Evropi je da se iz centra grada sklanjaju automobili i da centar koriste pešaci i biciklisti. Zato ćemo u Beogradu imati 150 stanica javnih bicikala, a povećaćemo i broj biciklističkih staza".

On je najavio i da će u narednih nekoliko godina čitav prostor od Zelenog venca do Braće Jugovića i Trga republike biti potpuna pešačka zona.

Vesić je istakao i da se u gradu na jedan tender u proseku javi 4,1 firma, a republički prosek je 2,5.

Objasnio je da se novac koji se sada ulaže u infrastrukturu dobija od naknada za gradsko građevinsko zemljište koje se naplaćuju od investitora.

"To je tesno povezano sa brojem gradilišta i zato stalno ističemo da u gradu imamo više od 500 gradilišta. Što više bude kranova, više će biti para za nedostajuću infrastrukturu" podvukao je Vesić.

Prema njegovim rečima Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za prva tri meseca ove godine naplatila je 1,38 milijardi dinara na ime doprinosa za gradsko građevinsko zemljište, a za čitavu prošlu godinu 2,66 milijardi dinara, što govori da će mnogo više novca da se uloži u infrastrukturu.

Ukazao je i da je Sekretarijat za urbanizam tokom prva tri meseca ove godine izdao 176 lokacijskih dozvola, 33 građevinske dozvole i 37 rešenja za adaptaciju za oko 420.000 kvadrata, na osnovu čega je naplaćeno 908 miliona dinara u gradsku kasu.

Gradski menadžer je naglasio da ti podaci govore da postoji sve veće interesovanje za Beograd kako domaćih tako i stranih investitora, što je dobra osnova za dalja infrastrukturna ulaganja.

Vesić je najavio i da će u narednih mesec dana biti otvoren novi dom zdravlja na Labudovom brdu koji se obećavale sve prethodne beogradske vlasti, a sadašnja je uspela da ga realizuje u potpunosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: