Hrle u Srbiju zbog Đokovića, ali je Tito obavezan

Da li zbog Valtera, Novaka Đokovića, ukidanja viza ili svega po malo, tek sve više kineskih turista poslednjih godina dolazi u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2017.

15:49

Hrle u Srbiju zbog Đokovića, ali je Tito obavezan
Foto: Thinkstock

Samo od početka ove godine bilo ih je više od 2.100, a cele prošle godine čak 18.409 Kineza svratilo je na koji dan u našu zemlju.

Ostaju u proseku dva do tri dana, a troše 100 do 150 evra dnevno. To što je pre nekoliko dana na Sajmu u Pekingu Srbija izabrana za jednu od 5 najboljih prekomorskih destinacija za kineske turiste deluje obećavajuće za domaću turističku privredu. Jer kineski turisti, kojih je prošle godine bilo 120 miliona u svetu, svuda su dobrodošli, pogotovo kada se zna da su samo u 2016. na putovanja potrošili 292 milijarde dolara.

Nagrada u Pekingu je stigla kao kruna intenzivnih promotivnih dešavanja TOS-a u Kini u prethodnih par meseci, kaže za Danas v.d direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

“Srbija je kao turistička destinacija osvojila nagradu "Top 5 Overseas Destinations-Cultural Heritage Tours" na međunarodnom samitu trurističkih destinacija održanom u Pekingu na kom je prisustvovalo više od 500 predstavnika nacionalnih turističkih organizacija, organizatora putovanja, hotela, turističkih agencija iz više od 50 zemalja”, ističe Labović.

Srbija se u novembru predstavila kineskim turistima u Šangaju, potom krajem marta i u Pekingu, gde je TOS održao prezentaciju za više od 100 organizatora putovanja iz Kine.

“Posete kineskih organizatora putovanja, novinara i blogera Srbiji obično podrazumevaju i obilazak Muzeja istorije Jugoslavije kao i Muzeja Nikole Tesle jer im je to veoma interesantno, a ujedno treba naglasiti da sve više individualnih turista iz Kine dolazi”, ističe Labović.

Utisci kineskih turista su, kaže direktorka TOS-a, veoma pozitivni, kako starijih tako i mlađih generacija i uglavnom su svi čuli za Srbiju, naročito jer se u poslednje vreme mnogo pisalo o Srbiji i o ukidanju viza kineskim turistima.

“Različite stvari interesuju različite generacije, npr. starije generacije su vezane za ponudu Beograda kao glavnog grada bivše Jugoslavije, stoga ih najviše interesuje istorija Jugoslavije (stoga se organizuje poseta Muzeju istorije Jugoslavije) zbog veza koju su Kina i Jugoslavija imale u prošlosti. Mlađe generacije vise interesuje kulturna ponuda, ponuda gradova”, napominje Labović. U Pekingu su bile i domaće turističke agencije koje već godinama dovode u našu zemlju turiste iz Kine. Direktorka jedne od njih, agencije Glob metropoliten, Mirjana Ljubinković kaže za Danas da je sve više kineskih turista u Srbiji, da oni dolaze iz različitih razloga, zanima ih kultura, priroda, fotografija, kulinarstvo, i da u proseku u našoj zemlji ostavljaju 100 do 150 evra dnevno.

“Porastu broja kineskih turista umnogome je doprinelo ukidanje viza i rezultat bi bio mnogo bolji kada bi i neke druge zemlje u okruženju liberalizovale vizni režim. Za sada Kinezi dolaze ovde uglavnom u kružnim turama, i dalje više u neke druge zemlje nego kod nas”, ističe Ljubinković.

Trenutno kineski turista u Srbiji u proseku ostaje tri dana, a cilj koji imaju u Glob metropolitenu, kako kaže naša sagovornica, jeste da pokušaju da naprave programe koji bi ih ovde zadržali šest, sedam ili deset dana.

“Postoji program "Putevima Valtera" ali i mimo njega sve u vezi sa Titom mora da bude uključeno u ponudu kineskom turisti. Obavezno žele da odu u Istorijski muzej, Kuću cveća”, kaže Ljubinković.

Veliki problem, ne samo za domaće agencije već i za državni budžet je to što, kako kaže, gotovo 70 odsto tržišta pokrivaju strane agencije - slovenačke, hrvatske, albanske. Država bi zato, smatra ona, trebalo da poradi na tome i zaštiti domaću privredu jer strane agencije koje organizuju ture kineskog turistu, na primer, dovedu u Srbiji na nekoliko dana i jedino što plate je hotel i vodič koji novac najčešće dobije u kešu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: