"Naša vizija je da budemo najbolji u zemlji"

Institut za kukuruz Zemun Polje jedan je od vodećih instituta u zemlji i regionu i primer je višedecenijskog kvaliteta i tradicije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

19:36

Foto: Thinkstock, ilustracija

To je izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Naši mladi ljudi imaju veliku šansu da kroz rad instituta i njegovu posvećenost nauci vide kako se može biti tržišno konkurentan", istakao je Šarčević koji je posetio Institut za kukuruz Zemun Polje i tom priliko razgovarao sa direktorkom Brankom Kresović.

Predstavnici Instituta su istakli da je institut vodeća ustanova u zemlji u primeni naučno-istraživačkog rada, koja se bavi stvaranjem, proizvodnjom i uvođenjem kvalitetnih hibrida kukuruza, suncokreta, soje i pšenice za različite potrebe i namene.

''Naša vizija je da budemo najbolji u zemlji i regionu, a velikim ulaganjem u nauku koja je srce naše organizacije možemo da se pohvalimo najkvalitetnijim novim sortama koje plasiramo na tržište", rekla je Kresović.

Program naučno - istraživačkog rada se odvija u okviru projekata koje realizuju timovi istraživača i stručnih saradnika, a u Srbiji je priznato više od 630 sorti kukuruza koje dolaze iz laboratorija Instituta.

Kako je navedeno u saopštenju, 100 sorti priznaje se u inostranstvu, a na više od 400.000 hektara u svetu se gaje sorte kukuruza te ustanove.

Danas se pod ZP brendom podrazumeva više od 700 hibrida kukuruza, osam sorti soje i šest ozimih i strnih sorti žita i 130 hibrida kukuruza priznatih u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: