"Na Drini most i granica, a autoput BG- Sarajevo"

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da Srbija želi da se autoputem poveže sa Sarajevom i Prištinom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2017.

08:57

Foto: Tanjug, arhiva

"Srbija želi da bude isprepletana autoputevima, jer svaka vrsta povezivanja Srbiji može da donese napredak", rekla je Mihajlović na skupu "Koridori - razvojna šansa Srbije i regiona", u organizaciji Balkan magazina.

Ona je naglasila da ceo region može da se ekonomski razvije ukoliko bude imao dobru trasportnu infrastrukturu.

Mihajlović je navela da će u novembru biti završena gradnja mosta preko Drine Ljubovija - Bratunac, da će tu biti jedan granični prelaz, kao i da će u narednih godinu i po početi rekonstrukcija više od 10 graničnih prelaza sa BiH. "Pola će oni finansirati, a pola mi", dodala je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da Srbija u poslednjem periodu dosta radi na stabilnosti u regionu i povezivanju. "Ovaj region je prolazio težak period, ali zajedničkim povezivanjem možemo da napravimo rezultate", navela je Mihajlović i podsetila da je Berlinski proces započeo tu saradnju.

"Naši odnosi sa BiH su veoma intenzivne odnosi, odluka Srbije je jasna - želimo da gradimo autoput ka Sarajevu, a BiH treba da odredi rutu. Mi nemamo protiv da se ponudi nekoliko varijanti pa da vidimo koja je ekonomski najisplativija", naglasila je Mihajlović.

Ona je kazala da je za Srbiju veoma važna i izgradnja autoputa Niš-Priština koji se već zove "Autoput mira", a za koji se završava projektna dokumentacija.

Mihajlović je naglasila da treba smanjiti carinske barijere i procedure sa susednim zemljama kako bi se smanjilo čekanje na granici, jer to usporava trgovinsku razmenu.

Ona je rekla da Srbija pokušava sa svim zemljama u regionu da postigne dogovore i sporazume kako ne bi imali nefizičke barijere u železničkom i putnom transportu.

"Sada su u toku razgovori sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom i da neke sporazume koje smo ranije potpisali - osvežimo", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da se i sa Crnom Gorom radi na uspostavljanju jednog zajedničkog graničnog prelaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: