Kinezi spas i za Ikarbus - evo šta traže i nude

Kineska kompanija Jinlong (Yinlong) nudi 10 miliona evra za otkup dugovanja Ikarbusa u zamenu za 51 odsto kapitala tog preduzeća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2017.

08:27

Kinezi spas i za Ikarbus - evo šta traže i nude
Foto: Tanjug

To je izjavio predsednik Kinesko-jugoistočne evropske poslovne asocijacija (CSEBA) Mario Rendulić.

U otvaranje nove linije, kako kaže Rendulić, planira se ulaganje 30 miliona evra, a proces pregovaranja sa državom i bankama, kojima Ikarbus duguje 14 miliona evra, trebao bi da traje narednih šest meseci.

"Trenutno je ponuda kineske strane da otkupi dugovanja Ikarbusa a u zamenu bi želeli da dobiju 51 odsto kapitala ovog preduzeća", kaže Rendulić.

Plan je, kako je rekao, da se prozvodnja sa sadašnjih 50 autobusa poveća na 200 u jednoj godini, te da se ne menja broj radnika. "Želimo da iz Srbije izvozimo nove električne autobuse u istočnu i zapadnu Evropu", istakao je.

Namera je da se, pored električnih autobusa, u pogonu Ikarbusa proizvode i električna taksi vozila, mini autobusi i motori na struju.

Prema njegovim rečima, kineski investitori su obišli i Sombor kako bi procenili da li je moguće revitalizovati propalu fabriku Zastava, koja je godinama predmet interesovanja različitih investitora, a gde je eventualno moguće organizovati deo proizvodnje autobusa.

"U narednih 30 dana biće urađena procena i o mogućnostima da se u Ikarbusu poveća broj radnika, te koliko bi takvo povećanje koštalo kineskog ulagača", rekli su iz kinesko-srpske asocijacije.

Dugovi Ikarbusa, kažu oni, u osnovi iznose 14 miliona evra, a slede pregovori sa bankama o eventualnom smanjenju, odnosno, načinu kako bi se dugovi mogli vraćati u narednom periodu, ukoliko dođe do preuzimanja Ikarbusa.

"Problemi sa Ikarbusom su prisutni od devedesetih godina, a kineski investitori traže presek stanja u Ikarbusu, te uvid u sva trenutna dugovanja i potraživanja", kažu u Asocijaciji.

Dogovori i ranije ugovoreni poslovi Ikarbusa neće trpeti ukoliko dođe do preuzimanja od kompanije Jinlong.

"U regionu nema fabrika koje su preživele privatizaciju, a Srbija je dobar primer, jer bez obzira na sve Ikarbusove probleme, oni i dalje rade i prave autobuse. U narednom periodu, razgovaraćemo sa čelnicima Grada Beograda kako bi se videlo da li postoji tehnička mogućnost da se infrastruktura grada prilagodi električnim autobusima."

Potrebno je da se izgradi infrastruktura brzih punjača.

"Banke se do sada nisu izjasnile da li može doći do reprograma dugovanja, ali su u toku razgovori. Država je spremna da razgovara sa kompanijom i da uskoro postavi i svoje uslove kao i cenu", rekao je Rendulić.

Pregovori o preuzimanju Ikarbusa traju od kraja prošle godine, a razgovori oko direktnih ulaganja počeli su pre dva meseca. Proces investicije, prema rečima ulagača, trajaće godinu dana, a namera je, ističu oni, da u početku u pogone Ikarbusa dolaze polugotovi autobusi iz pogona u Kini.

Za ulazak u Ikarbus već duže zainteresovane su i poljske i češke kompanije, ali za sada jedino je kineska strana dostavila konkretnu ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: