BG: Umetnost, mostom od tvrđave do šetališta

Kalemegdan i Savsko šetalište biće povezani pasarelom od 214 miliona dinara. Radovi verovatno počinju sledećeg meseca i trebalo bi da budu završeni za 270 dana.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 29.03.2017.

16:25

BG: Umetnost, mostom od tvrđave do šetališta
Buduæi izgled mosta

Sledećeg meseca počinje izgradnja pasarele na kalemegdanu, koju bi trebalo da ukrasi i jedinstvena skulptura. Umetničko delo se radi u Londonu i u Smederevu, pišu Večernje novosti.

Posao je poveren lazarevačkoj firmi "Bauvesen", s kojom je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda u petak potpisala ugovor. Ako sve bude po planu, preko pasarele će prvi pešaci preći na leto 2018. godine.

Pored pasarele, planom je predviđeno uređenje slobodnih površina Savskog šetališta, kao i staze na padini Beogradske tvrđave. Za ovaj deo, izvođaču je određen rok od 150 dana od uvođenja u posao.

Pored praktične funkcije, na pasareli će dominirati i umetničko delo koje su zajedno projektovali Mrđan Bajić, poznatiji srpski apstraktni skulptor, i Britanac Ričard Dikon. Arhitektonski potpis pripada akademiku Branislavu Mitroviću.

Skulptura na crvenom mermeru zove se "Odande dovde". Jedan deo upravo se završava u Londonu, a drugi deo odliva se u Smederevu.

“Ovaj projekat, na inicijativu Marine Andrić, započeo sam još 2006. zajedno sa Ričardom Dikonom, britanskim autorom za koga nije preterano reći da je jedan od najvećih živih skulptora današnjice”, za "Novosti" priča Mrđan Bajić.

“Nadam se takođe da će ovaj projekat biti i tačka prihvatanja mogućnosti da savremena vizuelna umetnost i savremeni skulptorski jezik imaju svoje legitimno mesto i platformu u rešavanju gradskih čvorišta”, dodaje on.

Idejno rešenje za pasarelu pre osam godina naručilo je JP "Beogradska tvrđava", a od 2015. godine implementirano je u gradski projekat IME, u okviru pešačke zone Knez Mihailove ulice.

Pešačku pasarelu činiće dve celine - rampa sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu i pešački most, koji će prelaziti iznad kolske i železničke saobraćajnice. U nastavku pasarele biće stepenište. Most će imati dve pešačke grane koje će ga povezivati sa parkingom na krovu Beton hale i sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave. Postojeće čelično stepenište kojim se silazi na šetalište sa bočne strane hale predviđeno je za rušenje. Zadržava se stepenište koje je pozicionirano na glavnoj fasadi hale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: