Kod polovine poslodavaca radi se "na crno"

U trodnevnim nadzorima koje je Inspektorat za rad sproveo, otkriveno je da oko 30 odsto zatečenih radnika radi "na crno".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.03.2017.

17:21

Kod polovine poslodavaca radi se
Foto: Thinkstock

Nadzor je sproveden kod poslodavaca koji se bave građevinarstvom, trgovinom, ugostiteljstvom, uslugama, proizvodnjom hleba, peciva i kolača, održavanjem i popravkom motornih vozila

Kontrolisano je 760 poslodavaca širom Srbije, posebno u Beogradu i Sremskom upravnom okrugu, a od 2.202 zatečena radnika 675 nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje i nije imalo ugovor o radu.

Radnici "na crno“ otkriveni su kod skoro polovine kontrolisanih poslodavaca (kod njih 347), a najdrastičniji primeri utvrđeni su u Šapcu, gde je kod jednog poslodavca od 17 angažovanih radnika, čak 16 bilo neprijavljeno, i u Čoki gde je na jednom mestu od 15 zatečenih, 14 radilo „na crno“.

Jedan poslodavac u Novom Pazaru nije prijavio 13 od 15 radnika; kod poslodavca u Beogradu od 10 angažovanih devet je bilo neprijavljeno; kod jednog u Somboru od 17 radnika takođe devet „na crno“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad,

Kod poslodavca u Sjenici šest od sedam zatečenih radnika je bilo neprijavljeno, a u Inđiji 19 od 36. Kod dva poslodavca u Kragujevcu svi radnici (po pet) su radili „na crno“, a kod drugog u Sjenici pet od 10 zatečenih.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 125 prekršajnih prijava, izdali 11 prekršajnih naloga i doneli su 167 rešenja.

Inspekcijskim nadzorima su otkrivena i 24 neregistrovana subjekta, koji su se bavili trgovinom, građevinarstvom, ugostiteljstvom, frizerskim uslugama, održavanjem i popravkom motornih vozila, otkupom sekundarnih sirovina, taksi prevozom, proizvodnjom građevinskog materijala i poljoprivredom.

Inspektori su doneli 24 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: