"Dovesti ovde investitore veliki potez, počelo je"

Dovođenje investitora u Priboj je veliki zadatak Vlade Srbije i lokalne samouprave, ocenio je ministar privrede Goran Knežević.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.03.2017.

14:19

Foto: Tanjug, arhiva

On je u tom gradu otvorio novi pogon španske kompanije "Refisa".

"Zadatak svake odgovorne vlasti jeste da rešava probleme građana, a najveći problem našeg društva, dakle i Priboja jeste nezaposlenost. Vlada se muški uhvatila u koštac sa tom pošasti i već imamo prve rezultate", rekao je Knežević na otvaranju kompanije koja se bavi proizvodnjom poliesterskih komponenti za ugradnju u železnicu i metroe.

Uz opasku da ne treba država da zapošljava ljude već da je njen zadatak da stvori povoljan poslovni ambijent i uradi deo infrastrukture, Knežević je poručio investitorima da je njihov posao da otvaraju nova radna mesta.

"Ovde u Priboju imamo jedan savršeni primer te simbioze između države i lokalne samouprave i investitora. Dakle, mnogo je jednostavnije u jednoj Subotici, Rumi ili na nekom drugom mestu koje ima uređenu komunalnu infrastrukturu dovesti investitora. A ovde dovesti, u Priboj, jeste veliki potez, veliki zadatak i veliki cilj. Kao što ste videli, evo počelo je", rekao je Knežević na otvaranju kompanije koja sada zapošljava 20 radnika, a do kraja godine u planu je još 50.

On je izrazio veliku zahvalnost timu premijera Aleksandra Vučića i lokalnoj samoupravi koji su realizovali zadatak formiranja Slobodne zone i stvaranja preduslova za privlačenje investitora u ovom gradu, ali i investitorima koji su smogli hrabrosti da tu ulažu.

"Iz njihovih reči vidim da planiraju dalje da se šire i ja očekujem da ova Slobodna zona u Priboju, koja je uključena u ovih 14 slobodnih zona u Srbiji u kojima radi preko 20.000 ljudi, postigne dobre rezultate i i da ćemo time ostvariti naš cilj - da naši građani žive bolje i kvalitetnije", poručio je Knežević.

Kad je reč o sitaciju u Fabrici automobila Priboj (FAP), Knežević kaže da rešavanje problema u toj fabrici "ide svojim putem" i da očekuje bolju budućnost za FAP.

"Očekujemo da krajem aprila bude pravosnažan UPPR, nakon toga očekujemo da Ministarstvo odbrane preuzme upravljanje FAP-om, imaju već ugovorene određene poslove. Predsednik Vlade je dao zadatak, pre svega nama ministrima da pokušamo da nađemo što više posla za FAP i mi to već radimo", rekao je on.

Španska "Refisa" je prvi investitor u Slobodnoj zoni Priboj, formiranoj na prostoru jednog nekadašnjeg pogona FAP-a. U narednim mesecima očekuje se da budu završeni pregovori sa još nekoliko inostranih kompanija koje u narednim godinama nameravaju da zaposle nekoliko stotina radnika.

Ceremoniji otvaranja, osim predstavnika španske kompanije, prisustvovali su i čelnici pribojske lokalne samouprave, narodni poslanik Krsto Janjušević, nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković i savetnik premijera Srbije Jerg Heskens.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za ekonomski razvoj Priboja, uručio je Heskensu plaketu "Zaslužni građanin opštine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: