Koridor 10: Prvi kilometar posle 27 godina

Posle 27 godina, koliko se gradi "ipsilon" krak Koridora 10, završena je i puštena u saobraćaj prva deonica obilaznice oko Subotice.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 25.03.2017.

12:04

Koridor 10: Prvi kilometar posle 27 godina
Foto: Thinkstock, ilustracija

Deonica od petlje "Subotica jug" do kružnog toka sa Bikovačkim putem, duga oko kilometar, izgrađena sredstvima Vlade Srbije od 197 miliona dinara, prva je funkcionalna trasa veoma važne saobraćajnice, koja se gradi skoro tri decenije.

“Posle višegodišnjeg zastoja u izgradnji "ipsilon" kraka, a samim tim i postupka izmeštanja teretnog saobraćaja iz centra grada, napokon smo krenuli u dobrom pravcu i to prvenstveno zahvaljujući Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, sa kojim smo prošle godine dogovorili nastavak radova”, podseća gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pišu Večernje novosti.

“Ova prva faza završena je za oko sto dana, a ove godine nastavljamo sa drugom fazom radova, izgradnjom pet kilometara puta koji spaja Somborski i Bačkotopolski put. Petlja "Jug" će značajno doprineti skraćenju puta do južnog dela grada i industrijske zone koja se tu nalazi, a nama predstoji sređivanje gradskih saobraćajnica, pogotovo onih oko Beogradskog puta i "Fidelinke", i to ćemo se potruditi da završimo u rekordnom roku”.

Za radove na drugoj fazi ove godine predviđeno je 225 miliona dinara, projekcija budžeta za izgradnju "ipsilon" kraka za 2018. godinu je oko milijardu dinara, a za 2019. oko 800 miliona. Ukoliko sve bude išlo po planu 2020. godine granični prelaz Kelebija biće spojen sa Koridorom 10.

“U prethodnih 27 godina ono što je urađeno nije pušteno u saobraćaj, sada smo završili jednu malu deonicu, ali smo je odmah pustili u rad”, napominje Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

“Vrlo brzo će početi izgradnja i druge deonice i ona će biti gotova do jeseni, pa se nadam da ćemo time još više rasteretiti gradske saobraćajnice. Ono što je bitno je da se radovi planiraju u zavisnosti od toga koliko imamo novca, mogli smo na primer da gradimo mostove, ali oni sada nemaju funkciju i ne bi dali nikakav doprinos građanima”.

Po mišljenju Ištvana Pastora, predsednika Pokrajinske skupštine, "ipsilon" krak nije političko, nego životno pitanje. “Jako je bitno da smo odmakli sa mrtve tačke, nekoliko puta se već najavljivalo, ali se nadam da ćemo u ovom mandatu dočekati da se "ipsilon" krak završi”, ističe Pastor. “Potpuno je normalno da granični prelaz bude povezan sa auto-putem, da iz grada izvučemo oko 30.000 teških kamiona”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: