"Od Srbije gora samo Bugarska"

Srbija, osim Bugarske, ima najveći procenat sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu u regionu, kaže Željko Ožegović.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 25.03.2017.

10:15

Foto: Thinkstock

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Željko Ožegović je na okruglom stolu "Neformalna ekonomija i sindikati" istakao da siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, dok je u Bugarskoj 33 odsto.

"Doneli smo Zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi pojačali borbu protiv sive ekonomije i kako bi inspekcija mogla da ulazi i kontroliše i neregistrovane firme što do donošenja tog zakona nije moglo, što je bilo apsurdno", rekao je Ožegović.

Među najvažnijim merama za suzbijanje crnog tržišta, prema njegovim rečima, je jačanje i obuka inspekcije i formiranje i tehničke infrastrukture.

Dodao je da je od početka primene mera za suzbijanje sive ekonomije zabeležemo da je u avgustu prošle i aprilu ove godine skočio procenat registrovanih firmi za 72 odsto, dok je u proseku procenat novoregistrovanih preduzeća povećan za oko 14 odsto.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević rekao je da je siva ekonomija posledica teških uslova poslovanja i velikih nameta među kojima je 499 parafikalnih dažbina.

"U novembru prošle godine 80.000 poslodavaca nije bilo platilo porez, a 90.000 firmi je bilo u blokadi. Privreda je prošle godine dugovala 133 milijarde dinara, a sa kamatama 146 miijardi", rekao je Grgurević.

Potraživanja se, prema njegovim rečima, naplaćuju u roku od 150 dana i u takvim uslovima "inspektori još i zatvaraju firme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: