Doživeli smo i to: YU 50.000, danas 450 tona

Meso iz Brazila uskoro bi moglo da se nađe na srpskoj trpezi i iz legalnih poslovanja, kada se usaglase zdravstveni sertifikati.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 24.03.2017.

09:38

Doživeli smo i to: YU 50.000, danas 450 tona
Foto: Thinkstock

Ukoliko je pokvareno meso iz Južne Amerike ušlo u našu zemlju, moglo je samo putem "crne berze", pišu Večernje novosti.

Uvoz mesa iz Brazila u Srbiju je zabranjen, ali reklo bi se ne još dugo. Nadležne službe već pregovaraju da sruše barijere oko uvoza i da meso iz Južne Amerike pronađe kupce u Srbiji.

Inače, sve meso, koje je do sada moglo da se nađe kod nas, a poreklom je iz Brazila i Argentine, doputovalo je švercerskim kanalima, uglavnom preko Crne Gore i Kosova. Za to vreme, upozoravaju stručnjaci, Srbija je prošle godine proizvela samo 75.000 tona junetine, što je najmanje za poslednjih 80 godina.

“Kada je reč o uvozu brazilskog mesa u Srbiju možemo da kažemo da je uspostavljena saradnja između nadležnih službi ministarsatva poljoprivrede Brazila i Srbije i da se radi na usaglašavanju međunarodnih zdravstvenih sertifikata”, kažu u Ambasadi Brazila u Beogradu.

“Očekujemo da će sadašnje prepreke uskoro biti otklonjene. Inače, o švercu brazilskog mesa iz susednih zemalja, mogli smo samo da pročitamo iz medija. Nikada do sada nisu bile umešane brazilske firme ili građani u navodnom švercu, pa smatramo da nema osnova za bilo kakav komentar”, dodaju.

Brazil je nedavno potresao skandal zbog podmićivanja sanitarnih inspektora, kako bi odobrili prodaju pokvarenog i škart goveđeg mesa. Zbog toga su mnoge zemlje, između ostalog i Kina, privremeno obustavile uvoz mesa iz ove zemlje.

U našem ministarstvu poljoprivrede kažu da se hrana iz uvoza redovno kontroliše na graničnim prelazima, a da Srbija ne uvozi meso iz Brazila. Svakako, svi se sećaju zaplene 2,5 tone goveđeg mesa iz Brazila, koje je bilo namenjeno tržištu Zlatiborskog okruga, a došlo je sa KiM. Dobar deo robe, tada je trebalo da završi u Mačkatu.

“Meso iz Južne Amerike do Srbije stiže ilegalno preko Albanije, pa Kosova i Metohije ili Crne Gore”, upozorava Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU.

“Nama ne treba ništa da uvozimo ni legalno, jer možemo da proizvodimo. Nažalost, prošle godine Srbija je proizvela 75.000 tona junetine, što je poražavajuće malo. Do pre desetak godina proizvodnja je bila oko 100.000 tona. Srbija nema junetine i junećeg mesa. I to što se planira i ugovaraju poslovi za izvoz u Kinu, to je sve neostvarivo sa ovom proizvodnjom. Evropi treba dobra junetina, i Srbija bi trebalo da se bazira na tovu junadi”, objašnjava on.

Kako ističe Gulan, Srbija, koja je nekad bila prepoznatljiva po izvozu vrhunskog "bebi bif" mesa, sada je doživela da prošle godine izveze samo 415 tona, od čega pola bude vraćeno zbog lošeg kvaliteta. Jugoslavija je, inače, 1990. godine godišnje izvozila 50.000 tona "bebi bifa", od čega je iz Srbije bilo više od 30.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: