Građani Srbije snažno za - podrška 94 odsto

Podrška građana Srbije suzbijanju sive ekonomije najveća je u poslednje tri godine i dostigla je 94 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.03.2017.

16:45

Građani Srbije snažno za - podrška 94 odsto
Foto: Thinkstock

Sa druge strane, 60 odsto građana smatra da je država odlučna da se izbori sa tim problemom, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Po istraživanju koje je rađeno u februaru, skoro polovina ispitanika smatra da je obim sive zone smanjen u poslednjih godinu dana.

Čak dve trećine građana ocenjuje da država ne kažnjava adekvatno poslovanje u sivoj zoni, naveo je NALED.

Primetno je da građani nedovoljno prepoznaju svoju ulogu u suzbijanju sive ekonomije i 66 odsto ističe da nije spremno da prijavi poslodavca koji zapošljava na crno, iz straha za radno mesto.

Takođe, 80 odsto ispitanika ne bi prijavilo radnju ili kafe gde ne dobiju fiskalni račun jer im nije potreban, ne žele da ulaze u raspravu ili smatraju da država o tome treba da vodi računa.

Veliki pomak, kako je ocenjeno, jeste pad broja građana koji nikad ne traže račun - sa 50 na 29 odsto, dok izazov ostaje kupovina na crno, s obzirom na to da čak 20 odsto građana bar ponekad kupuje akciznu robu (kafu rezani duvan, alkoholna pića, cigarete i benzin) na nelegalnim mestima prodaje.

U nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" dosad je poslato 66 miliona fiskalnih računa i slipova minimalne vrednosti 5,2 milijarde dinara, te se time, po proceni organizatora te igre, u državni budžet slio najmanje 7,1 milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: