Opet packa EU za Srbiju: EMS ne poštuje obaveze

Sekretarijat EZ upozorio je Srbiju jer EMS nije ispoštovalo obavezu o učešću u regionalno koordinisanom mehanizmu za raspodelu prenosnih kapaciteta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.03.2017.

18:22

Opet packa EU za Srbiju: EMS ne poštuje obaveze
(Foto: Thinkstock.com)

Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije (EZ) upozorio je Srbiju da će zaoštriti postupak zbog njenog nedovoljnog učešća u regionalnoj platformi za raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta, objavila je EZ.

Sekretarijat EZ je, kako se navodi u informaciji objavljenoj na internet stranici te organizacije, 17. marta uputio obrazloženo mišljenje Srbiji, jer Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" (EMS) nije ispoštovalo obavezu koja proističe iz Sporazuma o energetskoj zajednici o učešću u regionalno koordinisanom mehanizmu za raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta.

Kako se objašnjava, obrazloženo mišljenje je zapravo drugi korak u proceduri rešavanja spora koji je Sekretarijat pokrenuo 2011. godine.

"EMS je jedina ugovorna strana koja do dan danas nije učestvovala ni u jednoj regionalno koordinisanoj raspodeli prekograničnih prenosnih kapaciteta, bilo u okviru Kancelarije za koordinisane aukcije Jugoistočne Evrope (SEE CAO) ili Zajedničke uprave za dodelu prekograničnih kapaciteta (JAO)", piše u informaciji.

Učešće u takvom mehanizmu je, kako se navodi, već postojalo kao obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa i to ostaje i u sklopu Trećeg energetskog paketa.

Sekretarijat je, takođe, zatražio od Srbije prošle nedelje da ispoštuje evropske propise o konkurenciji na tržištu gasa, a vezano za ugovore koje Srbija ima sa Rusijom, koji po oceni EZ nisu u skladu s pravilima o konkurenciji predviđenim Sporazumom o energetskoj zajednici.

Sekretarijat EZ je još u januaru uputio otvoreno pismo Vladi Srbije, u kom izražava zabrinutost da međuvladin sporazum o snabdevanju gasom izmedu Srbije i Rusije iz 2012. godine, obezbeđuje samo isporuke gasa za srpsko tržište.

Srbiji je u ovom slučaju dat rok od dva meseca kako bi ispravila nepravilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: