Izmene: Ko će nadgledati gradnju u Srbiji?

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izmenila je Pravilnik o sadržini i vođenju stručnog nadzora u toku gradnje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.03.2017.

16:13

Izmene: Ko će nadgledati gradnju u Srbiji?
Foto: Tanjug

Na taj način će taj posao moći da obavljaju najbolje kompanije, saopštilo je ministarstvo.

Najznačajnija izmena je da će ubuduće projektantski nadozor moći da vrše sva privredna društva koja ispunjavaju uslove za projektovanje takvih objekata.

Do sada projektantski nadzor nije bilo moguće poveriti privrednom društvu koje nije izradilo tehničku dokumentaciju, što predstavlja pitanje od značaja za izbor vršioca projektantskog nadzora.

U praksi se, međutim, često dešavalo da investitor za vršenje projektantskog nadzora ne može da angažuje ni firme koje su izradile tehničku dokumentaciju.

Imajući u vidu da izgradnja infrastrukturnih objekata traje više godina, dešavalo se da firma koja je izradila tehničku dokumentaciju bude ugašena ili ode u stečaj, pa investitor nije mogao da angažuje neko drugo društvo.

Ovim izmenama pravilnika omogućena je i konkurentnost odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Izmenama je određeno i da stručni nadzor ima obavezu da o bilo kakvom odstupanju od građevinske dozvole odmah obavesti investitora pisanim putem, uz navođenje posledica koje mogu nastupiti ako te mere ne budu preduzete.

Ovim merama se dodatno utiče na kvalitet izvođenja radova i pojačava odgovornost i projektantskog i stručnog nadzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: