"Onlajn kase? Korist samo proizvođačima"

Predlog da se uvedu fiskalne kase koje su onlajn povezane sa Poreskom upravom neće znatnije uticati na suzbijanje sive ekonomije, kaže Milojko Arsić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

15:12

Foto: Thinkstock

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je da uvođenje takvih kasa predstavlja trošak za privredu od oko 100 miliona evra.

On je na predstavljanju časopisa "Kvartalni monitor" istakao da uvođenje takvih fiskalnih kasa nije najvažnija mera za suzbijane nelegalnog poslovanja.

"Već se zna da takva mera daje skromne rezultate, a moguće je i da ih uopšte ne bude. Predlog je možda povezan sa monopolistima i lobijem koji se bavi proizvodnjom tih uređaja, oni bi imali korisi, a država ne mnogo", rekao je Arsić.

On je dodao da predlog da nove fiskalne kase plati država umesto privrednici još gori jer bi u tom slučaju svi poreski obveznici plaćali račun privatnih firmi.

Po rečima Arsića, postoje druge mere za suzbijanje sive ekonomije koje ne koštaju skoro ništa, kao što je jačanje Poreske uprave, povećanje broja poreskih inspektora, bolja organizacija te službe i kontrola na osnovu analize najrizičnijih poslova gde je utaja najveća.

Dodao je da treba pojačati autonomiju Poreske uprave, kako poreznici ne bi na tefonski poziv nekog iz vlasti radili kontrolu plaćanja poreskih obaveza.

Ministarstvo finansija priprema zakon po kome bi svi privrednici morali da uvedu kase koje su onlajn vezane sa Poreskom upravom i poreznici bi imali uvid u poslovanje u realnom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: