"Traže 800, a ne možemo ni 10 da proizvedemo" FOTO

Naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni, rekao je predsednik Vlade Aleksandar Vučić na prezentaciji oklopnog vozila "Miloš".

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.03.2017.

12:46

Foto: Tanjug

On je, u fabrici namenske industrije u Velikoj Plani, ocenio da uz "Miloša" i "Lazara" za policiju i vojsku, kao i haubicama NORA za VS, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni.

"Nemanska industrija, koja je važna za BDP i razvoj srpske ekonomije, postaje i biće jedan od ključnih faktora brzog napretka ukupne privrede i životnog standarda građana. S druge strane, opremamo našu vojsku i policiju, odbrambene snage i možemo sva ova oružja da smatramo snažnom prevencijom za svakoga ko bi pomislio da ugrozi bezbednost, suverenitet i nezavisnost Srbije", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
Vučić je rekao da je "Miloš" moćno "4 puta 4" oklopno vozilo, i dodao da će šest odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 mm za, verovatno, SAJ, a žandarmerija šest "Lazara 3".

U Vojsku Srbije ide 12 "Lazara" naoružanih tiopovima, kao i haubice NORA kalibra 155. mm.

Vučić je rekao da je fabrika namenske industrije u Velikoj Plani pokazatelj šta je Srbija uspela da promeni u poslednjih nekoliko godina, budući da je imala smo jednu ruiniranu halu, a da su sada napravljene nove.
Foto: Tanjug
Istakao je da je Srbija ponosna na oklopno vozilo "Miloš", ali da trenutno nema kapaciteta da proizvede veći broj, iako samo iz jedne zemlje traže čak 700 do 800 tih vozila.

Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju.

"Nije nam problem da u novu liniju u FAP uložimo 15 do 20 miliona, to je ogromna stvar za naše ljude koji će dobiti posao, a mi ćemo da povećamo vojnu i bezbednosnu moć", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
Premijer je rekao da je "Miloš" moćno, snažno i strahovito jako oružje i oruđe kojim se Srbija diči, a upitan koje vozilo može da mu parira, Vučić je rekao da sve zavisi od toga koja municija i oprema će biti stavljena na njega.

"Nije isti tip vozila u odnosu na hamer, to je tri prema jedan, četiri prema jedan i u snazi i u moći, nije za poređenje. Hvala onima koji su nam davali hamere, to je lepo vozilo ali više za safari, a ovo je moćno, snažno i strahovito jako oružje i oruđe", istakao je Vučić.
Foto: Tanjug
Navodeći da se "Miloš" i slična vozila danas najviše koriste na Bliskom istoku, Vučić je rekao da bi "Miloš", ukoliko bi imao protivoklopno oruđe, na terenu mogao da uništava vozila vredna i nekoliko miliona evra.

Vučić je rekao da je dao nalog zaposlenima u SDPR i Ministarstvu odbrane da angažuju najbolje inženjere kako bi savladali tehnologiju takozvanog "nezavisnog vešanja", kako bi se proizvodili i kamioni za domaću upotrebu ali i oruđa, koja danas uglavnom uvozimo sa Istoka.
Foto: Tanjug
"Nezavisno vešanje nas kosta oko 150.000 po vozilu. Ako to uspemo, to će biti veliki posao i za FAP", rekao je Vučić i dodao da se razmišlja i o tome da se sa kamiona skinu cerade, a umesto njih stave kontejneri koji će imati agregate, klima uređaje, medicinsku pomoć i jaču zaštitu i municiju.
Foto: Tanjug
Savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo "Miloš" namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.
Foto: Tanjug
Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

"Miloš" je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.
Foto: Tanjug
Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.
Foto: Tanjug
U standadnoj verziji posadu "Miloša" čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Prezentaciji oklopnih vozila i "nora-e" prisustvovali su i ministar odbrane Zoran đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i direktor "Borbenih složenih sistema" Ognjen Oliverić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: