"Ako se bude prodavala veća banka, bićemo tu"

Ako se neka, bilo koja veća banka u Srbiji, bude prodavala, mi ćemo biti deo tog procesa, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.03.2017.

14:48

Foto: Tanjug

“A da li ćemo kupiti, koju i po kojoj ceni, to će stvarno vreme pokazati”, kazao je Carić za B92 Biz na marginama Kopaonik biznis foruma na pitanje da li još postoji namera da ta banka proširi svoje poslovanje u Srbiji.

Carić je naveo da Erste grupa u svim zemljama u kojima posluje ima strategiju da bude među tri vodeće banke.

Govoreći uopšte o akvizicijama u bankarskom sektoru, Carić je naveo da se istorijski gledano pokazalo da je mnogo bolje kupovati veće nego manje banke jer su ista pažnja i isti resursi i menadžment potrebni.

Predsednik izvršnog odbora Erste banke smatra da se može reći da u Srbiji ima previše banaka.

"Ako pogledate da jedna ogromna ekonomija kao što je Kanada ima samo šest banaka, a da na tržištu Srbije posluje čak 30, može se reći da je srpsko bankarsko tržište prezasićeno."

Komentarišući dolazak velikih banaka iz inostranstva kao što je Kineska banka Carić kaže da pretpostavlja da će se najviše baviti podrškom velikih investitora.

"Videli smo pre par godina dolazak nekoliko ruskih banka koje su bile servis za ruske velike investitore u Srbiji tada. Nakon toga smo imali banku iz UAE koja je bila servis investitoru iz svoje zemlje u Srbiji, tako očekujem da će kineska banka biti servise za svoje intvestitore kojima je bitno da imaju svoju veliku domaću banku koja će biti dovoljna za njihove potrebe", rekao je on.

Osvrnuo se i na najavu spajanja grčkih banaka, ali kaže da su te banke spremne da se povuku i sa drugih tržišta Evrope.

"S druge strane, imamo i najavu nekih domaćih banaka koje žele da kupe neke druge banke koje posluju u Srbiji, a moguće je spajanje i nekih velikih bankarskih grupacija u Evropi, tako da verujem da će biti još konsolidacije bankarskog tržišta", kaže Carić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: