"Da prijave sve podstanare - kao balkanski špijun"

Novi upravnici zgrada dužni su da lokalnoj samoupravi dostave spisak podstanara u zgradi i njihove ugovore o stanovnju, a to će od njih stvoriti potkazivače.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.03.2017.

08:11

Foto: Thinkstock

“Novi upravnici stambenih zgrada moraće da prijave svakog podstanara opštinskim vlastima, a oni koji budu obavljali tu funkciju biće u problemu jer će ih stanari smatrati za potkazivače”, kaze profešor Milić Đoković iz Udruženja “Klaster nekretnina” i dodaje da će u praksi sve izgledati kao scene iz filma “Balkanski špijun” .

On objašnjava da nije jasno šta bi trebalo da bude motivacija nekoga da se prihvati uloge upravnika zgrade, te da postoji opravdan strah zakupaca da će se sve prevaliti preko njihovih leđa.

“Finansijski razlog da se neko bavi ovim poslom svakako ne postoji, jer je reč o nekoliko stotina dinara po stanu koje može mesečno prihodovati upravnik. Zato, jedini vidljivi razlog da se neko time bavi biće inat", objašnjava Đoković.

On ističe da je po Zakonu svaki stanodavac svakako dužan da prijavi podstanara, te je ovde reć o nepotrebnom preklapanju obaveza.

"Nažalost, podstanari bi mogli imati najviše štete jer stanodavci mogu da traže poskupljenje kirije u iznosu poreza koji moraju da plate državi, a upravnici treba da obavljaju posao koji je svakako zakonska dužnost svih građana.”

Predsednik Udruženja podstanara Velegrad, Mirko Mirković, ističe da je prijavljivanje podstanara bitno kako bi se “privremeni” stanari pravno zaštitili.

“Upravnici zgrada su po novom zakonu dužni da opštinama dostave tačan broj podstanara u zgradama i da li isti imaju ugovor o zakupu, a u Beogradu ima 250 hiljada onih koji iznajmljuju stanove dok je najviše 20 odsto svih izdatih stanova pokriveno ugovorom”, kaže Mirković.

Prema procenama Udruženja podstanara, trenutno se u Srbiji izdaje najmanje 2600.000 stanova, a od toga je 75.000 u prestonici.

"U Srbiji sigurno ima 600.000 podstanara jer je prilikom popisa stanovništva i stanova pre pet godina evidentirano 260.000 stanova za izdavanje, a kada se to pomnoži sa dvoje podstanara, a bračni parovi su najčešće zakupci, to je cifra od 520.000”, ističe Mirković i dodaje da je potrebno na tu cifru dodati i samačke stanove i podstanarske porodice sa četvoro lica.

U Udruženju stanodavaca Srbije kažu da ne postoje relevantni i tačni podaci o broju podstanara i stanova za izdavanje.

“Niko nema tačne podatke koliko ima podstanara i stanova koji se izdaju, a sve informacije koje se objavljuju su dezinformacije različitih interesnih grupa”, ističu u Udruženju.

Prema zakonskim odredbama, građani koji poseduju nepokretnu imovinu, a koju izdaju, dužni su u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora o zakupu da Poreskoj upravi prijave početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti.

Zakon kaže da se ugovor o zakupu stana zaključuje u pisanoj formi između vlasnika stana, odnosno nosioca prava javne svojine i lica kome se stan daje u zakup, a zakupodavac je džan da obavešti upravnika stambene zajednice o izdatoj nekretnini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: