Brnabić: Mnogo drastičnije smanjivanje zaposlenih

Ministarka državne uprave Ana Brnabić najavila je da će do kraja marta biti doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama za 2017.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

14:10

Brnabić: Mnogo drastičnije smanjivanje zaposlenih
Foto: Tanjug

Ona je istakla i da je najveća promena u odnosu na prethodne ta što se neće ići linearno u smanjivanje, a omogućiće se novo zapošljavanje.

Brnabićeva je rekla da se razmišlja da se lokalne samouprave podele u sedam grupa, kako bi se nagradilo i dozvolilo zapošljavanje onima koji su ispod optimalnog broja zaposlenih.

Da bi fiskalni efekat bio neutralan, ministarka je najavila mnogo drastičnije smanjivanje broja zaposlenih u nekim lokalnim samoupravama koje do sada nisu uspele da dođu do optimalnog broja zaposlenih.

Kako je objasnila, o novom zapošljavanju odlučivala bi komisija, u kojoj će biti promenjen sastav tako da će jednog svog prestavnika u tom telu imati i ministarstvo.

Navela je da očekuje da će početkom marta svim lokalnim samoupravama biti upućen novi predlog o maksimalnom broju zaposlenih, te da je ministarstvo otvoreno za konsultacije sa svakom lokalnom samoupravom pojedinačno.

"To ćemo uraditi u konsultacijama sa lokalnim samoupravama", rekla je Brnabićeva.

Ona je ocenila da su lineralnim smanjivanjem broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, nažalost, kažnjene neke od najprofesionalnijih i najracionalnijih lokalnih samouprava, a da ništa nije urađeno da se broj zaposlenih smanji u onim koje su imale broj zaposlenih koji je daleko iznad optimalnog broja.

Ministarka Brnabić je na skupu na kom je potpisan Memorandum o razumevanju sa 20 lokalnih samouprava u okviru projekta "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi", istakla važnost tog projekta jer će omogućiti i punu primenu Zakona o zaposlenima u pokrajini i lokalnoj samopravi i dodatnu profesionalizaciju javne uprave.

Javna uprava će se, kaže, prvenstveno baviti ljudskim resursima i kadriranjem kako bismo imali što profesionalnu, što efikasniju i što transperentniju lokalnu smaouprave.

"Čekaju nas veliki izazovi. Idemo u formiranje nacionalne akademije za javnu upravu koja će se baviti i lokalnom samoupravom. To će biti prvi mehinizam koji će obezbediti kontinuirano obrazovanje državnih službenika i na lokalu", kaže Brnabićeva.

Taj mehanizam će, kaže, obezbediti profesionalnost, a takođe u slučaju kada dolazi do promene vlasti, to će biti brzo učinjeno uz pomoć obučenih ljudi, tako da građani i priveda ne bi više trpeli od perioda učenja novih funkcionera.

Prema njenim rečima, nacrt zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, za koju je rekla da će biti nezavisna institucija, nalati se na sajtu ministarstva.

"Pored toga, idemo i na izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravu koje treba da osiguraju mnogo veću međuopštinsku saradnju i to je još jedan način racionalizacije držvane uprave, to je način da u stvari mi sa manje resorsa postignemo mnogo više za građane i privredu", zaključila je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: