Rast indeksa, obveznice drže promet

Domaće tržište akcija nastavilo je rast i četvrtu sedmicu zaredom, dok su ukupnom prometu na tržištu glavni doprinos dale državne obveznice.

Srbija

Izvor: Wise broker

Ponedeljak, 27.02.2017.

13:29

Rast indeksa, obveznice drže promet
Foto: Thinkstock

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,8 odsto na 715,8 poena, te je gotovo u potpunosti eliminisao minus od početka godine. Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je 779,4 miliona dinara (6,3 miliona evra).

Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je lagani rast vrednosti na 751 dinar uz promet od 20,6 miliona dinara.

Najprometnija akcija protekle sedmice bila je Jubmes banka (JMBN) koja je zabeležila promet od 59,4 miliona dinara na 4.300 dinara što je 4,3 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu. Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), ojačao je 3,1% na 1.300 dinara, uprkos padu poslednjeg trgovačkog dana.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 15,5 miliona dinara. Energoprojekt je protekle sedmice stizao i do nivoa od 1.349 dinara, nakon što su investitori pojačali pritisak na tražnji, vođeni objavom da je sama kompanija intervenisala na tržištu kupovinom sopstvenih akcija.

Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), zadržao se na nivou od 35.000 dinara u promet od 5,9 miliona dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao 1,1 odsto na 1.175 dinara uz realizaciju od 3,4 miliona dinara. Protekle sedmice država je saopštila da je rok za podnošenje prijava za učešće u postupku davanja koncesije za ovu kompaniju produžen do 10. marta, „kako bi se što većem broju potencijalnih ponuđača omogućilo da pribave sva neophodna dokumenta i podnesu kompletne prijave”.

Izbor za koncesionara odvijaće se u dve faze, a u prvoj fazi će se dostavljati neobavezujuće ponude. Kako je navedeno u pozivu, trajanje koncesije je 25 godina, a pravo učestvovanja na tenderu imaju kompanije koje ne upravljaju aerodromima u radijusu od 450 km od Beograda, a moraju posedovati i više od 500 miliona evra kapitala.

Američke akcije nastavile rast, korekcija na evropskim berzama

Američke akcije okončale su prethodnu sedmicu blagim rastom, dok investitori iščekuju govor predsednika Trampa koji će biti održan u Kongresu ove nedelje. Pokazatelj Dow Jones dostigao je u petak 20.821,8 poena, ostvarivši niz od jedanaest uzastopnih rekordnih dana, što je najduži pozitivan trend zabeležen još od 1992. godine. Najviše uticaja na rast Dow-a imali su Wal-Mart i Johnson & Johnson, dok je najveći gubitnik bio Goldman Sachs.

Indeks S&P 500 porastao je u petak 0,2 odsto na 2.367,3 poena, sa vodećim sektorom komunalnih usluga, dok je Nasdaq zabeležio isti procentualni rast na 5.845,3 poena, ostvarivši petonedeljni pozitivan trend. Akcije Hewlett Packard-a oslabile su sedam procenata nakon slabijih kvartalnih rezultata uz smanjenje očekivanja za tekuću godinu. Na ekonomskom polju zabeležen je rast prodaje novih kuća u januaru za 3,7 odsto, što je ispod očekivanog povećanja od 6,3 procenta.

Glavni evropski indeksi zabeležili su gubitke poslednjeg trgovačkog dana prethodne sedmice. Nemački DAX i francuski CAC pretrpeli su oštar pad, oslabivši 1,2 i 0,9 procenata, respektivno, dok se britanski FTSE spustio 0,4 odsto. Rudarski giganti Rio Tinto i BHP Biliton oslabili su za oko tri procenta, dok je zlato dostiglo tromesečni maksimum tokom trgovanja u petak. Najveći hemijska kompanija na svetu, BASF, objavila je pad dobiti pre oporezivanja od šest odsto u protekloj godini, što je oborilo njene akcije za oko tri procenta. Tržište nafte je okončalo sedmicu u minusu – nafta WTI je oslabila 0,7 odsto na skoro 54 dolara po barelu, dok je Brent pao na 55,9 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: