"Dugovali i bankama i radnicima, sada stožer"

Direktor JKP Naisus Dejan Andrejević kaže da je to preduzeće uspelo da za manje od četiri godine reši nagomilane probleme iz prošlosti i postane stožer privrede

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

08:27

Foto: Tanjug

Andrejević je rekao da je po dolasku na mesto direktora tog niškog javnog preduzeća 2013. godine zatekao kreditno zaduženje u iznosu od oko 400 miliona dinara pod vrlo nepovoljnim kamatnim uslovima (kamata na godišnjem nivou od 27 odsto), dugovanja dobavljačima i nagomilane gubitke u poslovanju od oko 300 miliona dinara.

Andrejević dodaje i da je to preduzeće dugovalo radnicima delove zarada.

"To je zatečeno, ali domaćinskim poslovanjem, uspeli smo da napravimo pozitivno poslovanje, rešimo nagomilane problema iz prošlosti, isplatimo sve prinadležnosti i da budemo jedan od stožera niške privrede", rekao je on Tanjugu.

Navodi da danas sve banke rado dolaze u JKP “Naisus”, ali da su kamatne stope daleko povoljnije, pale su na 12 odsto, na 3,8 odsto, a najnoviji kredit pokazuje da će osnovna sredstva biti kupljena po kamatnoj stopi od 0,8 odsto. To, kako je ukazao, predstavlja velike uštede u poslovanju.

“Zanovili smo i mehanizaciju, kupili smo najsavremenije mašine i opremu za detekciju kvarova i svakodnevni rad, radnici osećaju sigurnost. Dobili smo priznanja i nagrade za najbolje preduzeće, najbolji menadžment””, istakao je Andrejević.

U planu je, kaže direktor preduzeća, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, a studija je već završena. Dodaje da se krenulo sa projektnim planiranjem za izgradnju.

“Preduslovi za to su završetak kolektorske mreže, ali i rešavanje dugogodišnjih problema sa otpadnim vodama u samom centru grada i povezivanje novog Kliničkog centra, kao jedne od najvećin investicija u ovom delu Srbije, na buduće vodosnabdevanja i kanalisanje otpadnih voda”, rekao je Andrejević.

Zbog toga, grad Niš sa stručnjacima iz tog preduzeća užurbano radi na završetku južnog kolektora i budućih kolektorskih delova, koje će, kaže, odvesti otpadne vode do budućeg postrojenja.

“Očekujemo da ćemo od Evrope povući oko 50 miliona evra za tu investiciju”, rekao je Andrejević i dodao da se postojenje radi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: