"Prošle godine 33.000 novih preduzetnika"

Nacionalna služba za zapošljavanje je kroz različite aktivne mere prošle godine zaposlila više od 141.000 ljudi, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.02.2017.

15:19

Foto: Thinkstock

On je dodao da posebno raduje činjenica što je značajno povećan broj zahteva za samozapošljavanje.

"Prošle godine NSZ je kroz različite mere za zapošljavanje, zaposlila više od 141.000 ljudi, a očekujemo da će i ova godina biti takva i da će biti i bar još malo uspešnija", rekao je Vulin nakon obilaska preduzeća "Amibo" u Arilju, koje koristi različite programe i mere aktivne politike zapošljavanje NSZ.

Vulin je naveo da posebno raduje što se značajno povećao broj zahteva za samozapošljavanje i ocenio da to govori da se preduzetnički duh budi u nama i da su ljudi spremniji i sigurniji da će njihov posao uspeti, i da veruju u sebe, ali i zemlji u kojoj žive.

To, kako je istakao, potvrđuje i podatak da je prošle godine, prema podacima APR-a, upisano više od 33.000 novih preduzetnika.

Navodeći da će uvek neko od njih prestati da radi, Vulin je rekao da je prošle godine 22.000 njih brisano iz APR-a, ali da je to za 10.000 manje nego 2015. godine.

"To govori da su nam poslovi održivi, da su uslovi bolji i da, kada ljudi, otvore svoj posao, sa sigurnošću mogu da očekuju da će imati dobre uslove i da će baš ništa neće menjati", rekao je Vulin.

On je poručio da je posao države da obezbedi predvidivost za poslodavca, da 1. januara zna kako će da završti godinu, šta duguje državi i šta država duguje njemu.

Vulin je naznačio i da je NSZ tu, kao što je bila i svih ovih godina i izrazio nadu da će poslodavci više nego do sada koristiti sve usluge koje im se nude.

"Olakšali smo značajno uslove za dobijanje subvencija, značajno smo olakšali uslove za nova zapošljavanja, obuke, pa poslodavci iskoritite to", rekao je Vulin i dodao da je "Amibo" pravi primer kako od ideje jedno porodično preduzeće može da postane veliko i važno svojoj sredini.

Vlasnik firme "Amibo" Milutin Bojović rekao da je da ta firma ima 56 zaposlenih, da posluje od 2001. godine i koristi subvencije za samozapošljavanje, kao i druge mere aktivne politike zapošljavanja NSZ.

Bojović je naveo da je cilj tog preduzeća da bude lider regiona u proizvodnji spavaćih programa i dodao da pretežno plasira robu na domaćem tržištu, dok oko 25 odsto proizvoda izvozi u BiH i Crnu Goru.

Tekstilna radionica "Amibo" počela je sa radom 2001. godine kao radnja za uslužno šivenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: