U Azotari smanjene plate 25 odsto

Zaposleni u pančevačkoj "Azotari" moraće da pristanu na plate smanjene oko 25 odsto., pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

16:55

U Azotari smanjene plate 25 odsto
(Foto: Thinkstock.com)

Inicijalni razlog da "kresanje" zarada je kvar u jednom pogonu, zbog koga fabrika nije radila normalno više od deset dana, a zbog čega je izgubljeno oko 100 miliona dinara. Iz menadžmenta "Azotare" kažu da je do finansijskog kolapsa u fabrici dovela i činjenica da od ove godine više ne mogu da kupuju gas - a da ga ne plate.

Do kvara je došlo prošlog meseca, kada je stao pogon amonijaka, a kupcima je umesto 40.000 tona, isporučeno upola manje. Menadžment fabrike je odlučio da minus mora da padne na teret radnika.

"Još raspravljamo sa sindikatima koliko će umanjenje plate biti dogovoreno", kaže Mile Bosnić, šef službe za odnose sa javnošću "Azotare". - Umanjenje će biti za plate od marta do juna, a iznosiće 20 ili 25 odsto. Pored kvara, nama je dodatni problem to što sada svaki gas koji kupimo od "Srbijagasa", moramo unapred da platimo. Tako ne možemo finansijski da izdržimo. Nemamo više nikakve subvencije od države pa je pitanje kako ćemo ubuduće poslovati.

Od tri reprezentativna sindikata, od pregovora su ove nedelje odustala - dva. U sindikatu "Nezavisnost", koji će nastaviti da pregovara sa menadžmentom, kažu da je prvobitni plan rukovodstva bio smanjenje zarada od 30 odsto.

- Rekli su nam da moramo da proizvodimo 1.500 tona dnevno, a zbog kvara mi nismo bili u mogućnosti da to ispoštujemo - kaže Petar Naumović iz sidnikata "Nezavisnost" u "Azotari". - Prvobitna ideja je bila i da za februar dobijemo umanjenje zarada, ali to se protivilo kolektivnom ugovoru. Mi nemamo drugu mogućnost sem da pristanemo da nam smanje platu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: