Konačno kreće "veza" od 580 mil €

Realizacija projekta Eleklink, električne veze između Francuske i Britanije kroz tunel ispod Lamanša, zvanično je počela polaganjem kamena temeljca.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

14:27

Konačno kreće
(Foto: Thinkstock.com)

Sprovođenje projekta vrednog 580 miliona evra trajaće tri godine.

Njim je predviđeno da Grupa Simens izgradi dve stanice za konverziju struje, jednu u Fokstonu u Velikoj Britaniji i drugu u Peplengu u Francuskoj i postavi 59 kilometara kablova kroz železnički tunel Sever u tunelu pod Lamanšom.

Grupa Eurotunel drži 100 odsto kapitala projekta ElekLink, koji podržavaju francuska i britanska vlada kao i Evropska komisija.

Instalacijom će se omogućiti električna interkonekcija kapaciteta od 1.000 megavata, što je jednako potrošnji oko 1.600.000 domaćinstava, rekao je generalni direktor Eurotunela Žak Gunon, na ceremoniji u Fokstonu.

Očekuje se da konekcija biti puštena u rad 2020. godine.

Pored tehničkog aspekta projekat Eleklink odgovara sve većoj potrebu za strujom u Velikoj Britaniji koja je počela da smanjuje proizvodnju struje iz fosilnih goriva.

Britanski državni sekretar za energetiku Džessi Norman podsetio je na ceremoniji na cilj od "nula uglja" u britanskoj proizvodnji struje do 2025. godine. Do pre tri godine u proizvodnji struje ugalj učestvovao sa 30 odsto.

Ova nova veza sa evropskim kontinentom omogućiče da se olakša ta tranzicija i garantovaće sigurnost u snabdevanju strujom, rekao je on. Francuska će takođe imati koristi od proširenog pristupa britanskoj struji, u slučaju skoka u potrošnje u Francuskoj ili ako budu povoljnije cene s druge strane Lamanša

"Ova interkonekcija povećaće kapacitet razmene između dve zemlje za 50 odsto", rekao je Gunon.

Već postoje dve podvodne električne veze između Velike Britanije i ostatka Evrope, a ovo je prva gde će kablovi prolaziti kroz tunel pod Lamanšom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: