Alas se dokazao, a gde je danas i ima li kupca?

Kompanije Jugoimport i EDePRo su i na sajmu IDEX u UAE predstavile raketu sistema zemlja-zemlja ALAS.

Srbija

Izvor: Tango Six

Petak, 24.02.2017.

16:43

Alas se dokazao, a gde je danas i ima li kupca?
Wikipedia Commons/Srðan Popoviæ

Kako kažu predstavnici kompanija, ALAS je dokazao preciznost, urađene su dodatne modifikacije i uspešno je integrisan na prvu platformu naručioca.

Iako iz EDeProa zbog poverljivosti ne saopštavaju detalje o naručiocu i koriste termin „krajnji korisnik“ u javnosti je poznato da je u pitanju kompanija EARTH iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i projekat koji predstavlja prvu konkretnu finansijsku investiciju ove države u Srbiju od početka međudržavne saradnje.

Kako kaže inženjer kompanije EDePro Goran Memon, izgled ALAS-a više ne odgovara u potpunosti izgledu starog eksponata. Najbitnije modifikacije koje su izvedene na poslednjoj verziji rakete tiču se ugradnje još jednog para elerona koji će poboljšati stabilnost prilikom valjanja (TV navođenja), uklonjen je stari uvodnik vazduha koji je zamenjen uvodnikom koji je sada u ravni rakete, u vidu rešetki koje služe i da onemoguće ulazak većih čestica što sve zajedno osigurava aerodinamičniju, tj. površinu manjeg otpora nego do sada.

Poboljšan je kapacitet rezervoara (čime je produžen domet) i raketa je testirana u opsegu temperatura od -30 do +70 stepeni Celzijusovih.

Predstoji još testiranje i integracija bojeve glave i očekuju da će sistem uskoro ući u serijsku proizvodnju.

Rakete "alas“ okosnica su vojne saradnje Srbije i UAE. Prema sporazumu dve države, Emirati bi trebalo da finansiraju završetak razvoja ovog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: