"Proveriću da li NIS plaća ekološku taksu"

Premijer Aleksandar Vučić kaže da ne zna da li je tačno da NIS ne plaća ekološku taksu na proizvodnju i uvoz maziva i da će to proveriti jer i njega interesuje.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 24.02.2017.

15:04

Foto: Tanjug

On je novinarima u Nišu rekao da "nije srećan" sa svim što je ugovoreno prilikom prodaje dela vlasništva u NIS-u, "ali je to druga priča".

"Ni Vlada Srbije ni NIS ne mogu da budu izuzeti od obaveza", rekao je premijer.

Po pisanju današeg Blica država će podneti tužbu protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu na proizvodnju i uvoz maziva, uljučujuči i NIS.

List piše da NIS ne plaća ekološku taksu na proizvodnju i uvoz maziva još od uvođenja te obaveze 2010. godine, zbog čega je država godišnje oštećena za 1,5 miliona evra, koliko bi ta kompanija trebalo da plati za proizvedenih 11.00 tona tog maziva.

Uvoznici maziva, navodi Blic, za razliku od NIS-a moraju da plaćaju taksu od 12 dinara po kilogramu uvezenog maziva, zbog čega su njihovi proizvodi skuplji na tržištu i otežavaju poslovanje.

Osnov za neplaćanje takse NIS je našao u članu 13. Sporazuma Vlade Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede iz 2008. godine kojim je definisano da ukoliko se promeni zakonodavstvo kojim se pogoršavaju uslovi oporezivanja, nameti će se obračunavati u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivanja tog dokumenta.

List ističe da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine rešeno da naplati tu dažbinu jer smatra da "zakon ne daje osnov za privilegovan položaj nikome".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: